”Evalution – en lution för kropp & själ”

En trösterik och läkande "lution" för själen, skriver Mikael Rasmussen alias Artist Razz om Eva Dahlgrens nya skiva Evalution.

publicerad 10 september 2020
Eva Dahlgren.

I en värld som består av så mycket obalanser är det förlösande när Eva beskriver samarbetet för sitt nya album Evalution med producenten Johannes Berglund ”som en lek”. Samma sköna poesidrag likt då Charlie Engstrand Sommar skrev Två Träd och beskriver att de, en björk och en ek, ska leka en lek. Musiken som Eva komponerat vandrar och sveper. Ibland är musiken i rymden, ibland i havets djup och musikerna Johannes Berglund, Mikael Häggström, Matilda Johansson, Rasmus Lindelöw, Anders Stenberg har förstått och förstärker Eva Dahlgrens skildring av hennes liv. De möter upp hennes fina röst och de poetiska texterna med syntar, piano, gitarr, alt- och flygelhorn.

Skivan och konstverket är en vederkvickelse för själen. Texterna och musiken som Eva Dahlgren har komponerat får närmast beskrivas som en Eva-lution för huden på kroppen, en balsamin som går i samma farvatten likt Toni Holgerssons samarbete med sonen Dante. Det är vackert, läkande och fullständigt harmoniskt och trösterikt. Det ger hopp, ro och ett lugn för själen med hopp om att musik likt David Bowie, Depeche Mode förstärker det signum som bäraren signalerar. Ett starkt ID, ett starkt varumärke, en stark självkänsla som når lyssnaren och betraktaren att vilja veta mer, vilja möta avsändaren.

Eva är en kompositör av rang och hennes karismatiska artisteri gör hennes kompositioner rätt. Hon är originalet. Det som kanske sätter extra färg på denna power och fridfulla produktion är rösten tillika kören med hennes äkta hälft, Efva Attling. Det summerar att det verkligen kan gifta sig och vi vill se och höra det vackraste smycket och bära det resten av livet. Ska jag välja ut tre melodier som tilltalar mina känslosträngar extra mycket så är det För dom andra, Den jag är samt En liten sång om flykt.

Jag kommer att smörja in mitt väsen med denna lution ett bra tag framöver. Den lindrar en sorgsen själ och jag kan varmt rekommendera andra nedstämda, deprimerade sinnen att göra detsamma så att vi kan känna övertygelsen av att det finns en djupare mening med musiken: Att det går att Må-bra-med-musik. Det är terapi på hög nivå. Tack, Eva Dahlgren!

 

Text: Mikael Rasmussen alias Artist Razz


Album: Evalution
Artist:
Eva Dahlgren
Låtar: 9
Släpptes: 28 augusti 2020

Albumet finns tillgängligt i olika format här.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.