”En runda till” speglar båda sidorna av nordisk alkoholkultur

publicerad 25 september 2021

I Thomas Vinterbergs kritikerhyllade film ”En runda till” möter vi fyra lärare som tycker att livet blivit slentrian och vill pröva på någonting nytt för att piffa upp saker och ting. De fyra lärarkollegorna är alla uttråkade men Mads Mikkelsens karaktär Martin, tillika huvudpersonen i dramat, känner av monotonin och missmodet som värst. Den förut så stela och utleda läraren går tillsammans med sina kollegor med på att pröva den norske psykiatern Finn Skårderuds kontroversiella teori om att människorna föddes med 0,5 promille för lite alkohol i blodet. Tillsammans beslutar de sig för att testa teorin.

Till en början ger det bara positiva effekter, men senare i filmen börjar komplikationer uppstå. Vinterbergs film skiftar mellan det komiska och det tragiska. Det hela är en tänkvärd film på flera sätt, inte bara när det gäller skandinavisk alkoholkultur utan även när det gäller livet i stort och att ta vara på de bra stunderna vi har med våra vänner och anhöriga.

Filmen verkar precis innan slutminuterna bli en klassiker, inte långt ifrån Vinterbergs tidigare mästerverk Festen men tappar tyvärr rätt rejält i kvalitét och sensmoral under filmens upplösning, som snarare blir ett antiklimax. En runda till är en film som hade en väldig potential men tyvärr kraschade lite innan den hann landa. Man skulle kunna kalla det för ett aborterat foster till ett mästerverk, en film som hade en väldigt intressant och tänkvärd handling men som tyvärr inte levererar det som den hade kunnat leverera.


Annonser:


Skådespelarprestationerna är på topp och man lever sig verkligen in i deras respektive karaktärer. Thomas Bo Larsen spelar exempelvis utmärkt sin roll som den luttrade gympaläraren Tommy, som egentligen gillar sitt yrke även om han delvis börjat tröttna på det.

En runda till är en underhållande film som hade kunnat bli ihågkommen som något betydligt mer än bara underhållning. Vill man dock ha god underhållning i dessa mörka coronatider så rekommenderar jag den, även om jag inte kan instämma i kritikerkårens enormt starka lovprisande av filmen.

 

Christian Pavón


En runda till är regisserad av Thomas Vinterberg som tidigare följt det så kallade Dogmamanifestet, det vill säga en slags stilren idé om hur man ska utforma film, och vars huvudskapare anses vara Lars Von Trier.

Thomas har tidigare också regisserat det omsusade mästerverket Festen som handlar om en son som på en fest erkänner sexuella övergrepp som han blivit utsatt för av sin far. Han har även regisserat Jakten, en film som tar upp problematiken med falska anklagelser och beskyllningar. Thomas har blivit nominerad till 63 filmpris och vunnit 69, däribland den prestigefyllda BAFA-award.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.