Efter massflykten ifrån de statliga mediekanalerna Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion har nu regeringens kommitté kommit fram till att finansieringen istället ska hamna på varje medborgares skattsedel – oavsett om du tittar eller inte. Det förslaget presenterade kommittén under gårdagen.
De statliga public service-kanalerna har länge lidit av en längre tids trend med nedåtgående förtroende och sjunkande tittarsiffror.
– Vi ser andelen som säger upp sitt tv-innehav öka hela tiden, sade Sture Nordh, ordförande i public service-kommittén.
För att lösa problemet kommer man nu istället lägga en individuell public service-avgift som belastar alla medborgare med upp till 1.308 kronor per person och år. Detta helt oavsett om du tittar på public service-kanalerna eller ens äger en TV.
– Det vi föreslår är en individuell public service-avgift. Det blir en skatt, men en specialdestinerad skatt som är avskild på statsbudgeten och öronmärkt för public service, säger Sture Nordh.
Ifrågasatt opartiskhet
Ett av public service största problem de senaste åren har varit den massiva kritiken mot bristen på opartiskhet och politiskt oberoende. När finansieringen läggs på skattesedeln hamnar public service-bolagen ännu närmare den politiska makten vilket till och med oroar Sveriges Radios egen vd Cilla Benkö.
– Kommitténs viktigaste uppgift har varit att hitta en finansieringslösning som säkrar vårt oberoende på lång sikt, men förslaget idag tycker inte jag gör det. Det system som föreslås kommer de facto knyta Sveriges Radio närmare politiken. Och det riskerar att göra att allmänheten framöver ser oss som en del av staten, det vill säga, ”statsradio”. Som publicist är det mycket oroande, säger Cilla Benkö.