Dolph Lundgren: “Sverige kan inte skydda kvinnor från våldtäkt”

publicerad 28 juni 2022
- av Sofie Persson
Svenske Hollywood-stjärnan Dolph Lundgren.

Skådespelaren Dolph Lundgren konstaterar krasst att Sverige just nu inte kan ”skydda sina kvinnor från våldtäkt” samt att straffen ofta är väldigt låga. I kommentarsfälten på Instagram blir han hyllad för sin ärlighet.

Lundgren är uppvuxen i Stockholm men bor idag i Hollywood i USA. Svensken fick sitt genombrott i Rocky IV 1985 där han spelade den sovjetiske boxaren Ivan Drago. Hans första huvudroll var som He-Man i He-Man – universums härskare (1987).

Hollywood-stjärnan går nu ut i ett inlägg på Instagram och fördömer situationen i Sverige vad gäller våldtäktsfall samt de låga straff gärningsmännen kommer undan med.

Tyvärr kan mitt hemland Sverige fortfarande inte skydda sina kvinnor från våldtäkt“, konstaterar Dolph Lundgren.

I sitt inlägg nämner Lundgren att tre män nyligen dömdes för att ha gruppvåldtagit en handikappad flicka. En av dem fick 4 års fängelse, och de andra endast 2 års fängelse. Samtidigt dömdes en annan man till 11 års fängelse för att ha sålt droger på internet, konstaterar filmstjärnan.

Sverige har den högsta andelen våldtäkter per capita i Europa och en av de högsta i världen“, skriver Lundgren.

I kommentarsfältet hyllas Lundgren för att han tar bladet från munnen och flera menar att det krävs stora profiler som han för att lyfta problemet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!