Dolph Lundgren: ”Sverige kan inte skydda kvinnor från våldtäkt”

publicerad 28 juni 2022
- av Sofie Persson
Svenske Hollywood-stjärnan Dolph Lundgren.

Skådespelaren Dolph Lundgren konstaterar krasst att Sverige just nu inte kan ”skydda sina kvinnor från våldtäkt” samt att straffen ofta är väldigt låga. I kommentarsfälten på Instagram blir han hyllad för sin ärlighet.

Lundgren är uppvuxen i Stockholm men bor idag i Hollywood i USA. Svensken fick sitt genombrott i Rocky IV 1985 där han spelade den sovjetiske boxaren Ivan Drago. Hans första huvudroll var som He-Man i He-Man – universums härskare (1987).

Hollywood-stjärnan går nu ut i ett inlägg på Instagram och fördömer situationen i Sverige vad gäller våldtäktsfall samt de låga straff gärningsmännen kommer undan med.

Tyvärr kan mitt hemland Sverige fortfarande inte skydda sina kvinnor från våldtäkt”, konstaterar Dolph Lundgren.

I sitt inlägg nämner Lundgren att tre män nyligen dömdes för att ha gruppvåldtagit en handikappad flicka. En av dem fick 4 års fängelse, och de andra endast 2 års fängelse. Samtidigt dömdes en annan man till 11 års fängelse för att ha sålt droger på internet, konstaterar filmstjärnan.

Sverige har den högsta andelen våldtäkter per capita i Europa och en av de högsta i världen”, skriver Lundgren.

I kommentarsfältet hyllas Lundgren för att han tar bladet från munnen och flera menar att det krävs stora profiler som han för att lyfta problemet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.