Kommentar: Di Leva påminner om vår mänsklighet

publicerad 20 juni 2022
- av Isac Boman
Di Leva på Smedjans scen i Stjärnsund.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Stjärnsund är ett litet samhälle i Dalarna med drygt 200 invånare. Trots detta har man ett eget bryggeri i form av Stjernsund Brygghus som bland annat gör den förträffliga ipa-ölen Wulf och måhända har man också högst andel yogaläger och meditationskurser per capita i Sverige. Därtill har man sånär som en tradition att få påhälsning av Thomas Magnusson, även känd som Thomas Di Leva, till gemytliga Smedjan som sedan 15 år drivs av eldsjälen Fredrik Swahn.

Söndagskvällens spelning är en skönt paradoxal upplevelse där djupare reflektioner kombineras med en stor dos lättsamhet. Musiken varvas exempelvis av både en fikapaus och en pratpaus i en soffa på scenen med Di Leva och Swahn där de bland annat pratar om hur det är att vara föräldrar.

När Di Leva berättar om den nya låten “Hunger” i mellansnacket berättar han att den bland annat är en kommentar till bekräftelsebehovet vi präglas till bland annat på sociala medier.

Före jag kom in här gjorde jag en uppdatering för mina femtio tusen närmaste vänner. Det kändes väldigt intimt, ironiserar han till publikens skratt.

 

Kejsaren är naken nu
och hornen växer
Revolution är mode i år
Vi mjölkar varje helig ko
för sinnesro

Det finns inget hjärta
Det finns inga svar
Bara vår hunger finns kvar

Utdrag från “Hunger”

 

Många associerar Di Leva just med den naivistiska poesin och högtsurfande framtoningen, men om något är slående från kvällen är det just det jordnära samtalet inför publiken.

I en värld där det inhumana och transhumanistiska breder ut sig är det uppfriskande att påminnas om vår mänsklighet. Det är något som Thomas Di Leva gör, utan att krångla till det.

Stjärnsund som kulturcentrum

Stjärnsund är en liten ort i södra Dalarna beläget i Hedemora kommun. Orten är särskilt känd för att dra till sig kulturella och andligt inriktade evenemang.

Kulturcentrat Smedjan i Stjärnsund får påhälsning av flera andra profiler i sommar, bland annat Carling-familjen och Thomas Järvheden. Ta del av hela sommarens program här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!