Det nordiska själskomplexet

Annonssamarbete med Ranrike

Nordbornas andliga liv var betydligt mer komplext än den nidbild av krigiska barbarer som så ofta förmedlas i populärkulturen. Anders från Bohuslän är en av dem som inspirerats av förfädernas magiska platser och återupptäckt nordisk spiritualitet i modern tid.

uppdaterad Igår 15:14 publicerad 8 juli 2024

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vi lever i en tid då fler och fler vill stanna upp och ta ett steg tillbaka från digitaliseringen och allt vad det innebär. Om du är en av dem som vill koppla bort bruset och kanske rentav upptäcka eller utveckla din andliga sida så behöver du inte blicka österut, endast bakåt till våra förfäder. All andlig visdom vi behöver finns redan och har alltid funnits här.

Det är inte konstigt att många svenskar tilltalas av de österländska lärorna, de är nämligen mer lika våra förfäders tro än vad de flesta anar. Inte minst de vediska/hinduiska skrifterna har många likheter med våra egna förfäders tro.

Andliga krigaren

Vi möter Anders född och uppvuxen på västkusten norr om Göteborg, tillika Europas rikaste område på hällristningar och andra fornlämningar från bronsåldern. Tidigt i livet upplevde han en stark dragning till de mystiska platserna i hans närhet och till de uråldriga symboler som uppenbarade sig för honom.

Med åren skulle han komma att upptäcka förfädernas tradition som idag i hög grad är bortglömd, eller rättare sagt blev utraderad i samband med kristendomens utbredning i Norden. Våra förfäders trosuppfattning och andliga liv är oändligt mycket rikare och mer komplext än den nidbild av krigiska barbarer som så ofta förmedlas i populärkulturen och av kyrkans företrädare dessförinnan, menar Anders.

Innan kristendomen hade vi i Norden likt amerikas ursprungsbefolkningen en animistisk livsåskådning, det vill säga att allt i naturen, växter, djur och även stenar är besjälade, berättar han.

Alla de kända gudarna, som namngivit så många platser och orter i Skandinavien, har en viktigt plats i den traditionen, men dessa utgör samtidigt bara en del av en betydligt större helhet. Mindre känt är exempelvis att jordmodern Jord beskrevs som Odens första fru och mor till Tor. Moder Nerthus, som jordgudinnan var känd som hos vissa germanska stammar, beskrevs som den livgivande kraften som fick vårens grönska att åter spira.

”Våra förfäder och alla andra naturfolk genom historien har placerat sig själva som en liten del i en större helhet och det är vad vi också måste börja göra”

Trots att vi är så bombarderade med stimuli, brus och teknik så lever dessa djupare förvissningar i praktiken kvar även hos den moderna människan. Folk söker sin harmoni i skärgården och dras ut till sjön, till parken, till skogspromenaden, till löparspåret i skogen, till hundpromenaden och till jaktpasset i skogen.

Handgjorda statyer konstruerade i egen verkstad.

Den nordiska asatraditionen menar att vi förutom vår fysiska kropp och vårt rationella sinne (Hugr) bär på djupare beståndsdelar som utgör komponenter av vårt själskomplex, bland annat anden (Ond) samt vårt kollektiva förfädersminne (Hamingja). Skapelsen beskrivs som cyklisk liksom allt annat i naturen inklusive reinkarnation och återfödelse. Det är dock bara en del av oss, kärnan i vårt innersta väsen, som går vidare, samtidigt som vår kropp liksom allt annat organiskt i naturen dör, multnar – men också blir till ny jord.

“Kraften i handgjorda statyer och symboler”

Förutom sin bok det Nordiska själskomplexet – Odins Väg som nyss kom ut på engelska så tillverkar Anders en mängd konstnärliga produkter.

-Det började med Odin World Prayer Day, (ett initiativ som Anders är grundare till), jag fick förfrågan av asa-troende världen över om statyer som jag själv använde för personligt bruk.

Lyckligtvis har intresset fortsatt att öka och idag är det nog en bred variation av köpare skulle jag tro, allt från människor som tycker det är fina dekorationer till praktiserande asa-troende, andligt intresserade och allt där emellan.

-Jag tror folk uppskattar att jag lever som jag lär, alla produkter är handgjorda av mig personligen och blir helgade genom det blot som sker i form av den tid, tanke och mentala fokus jag lägger ner. Att det för mig personligen är på fullaste allvar gör att det känns mer äkta tror jag.

Jag köpte en vacker staty som hjälper mig att fokusera på vad som är viktigt i livet. Den har kommit att fungera som ett tryggt ankare för mig och jag känner en energi som stärker mitt mentala fokus och välmående.

Kundrecension från Stefan som köpt en Odinstaty i webbshopen.

Vid köp av valfri staty så får du ett signerat exemplar av boken det nordiska själskomplexet på köpet, värde 274kr Ange rabattkord ”bok+staty” gäller endast till 14 juli. Alla statyer hittar du här.

Signerat exemplar av boken det nordiska själskomplexet på svenska kan köpas här.

Rökelsehållare enligt bild ovan finns att köpa här.