Britney Spears far ersatt som dotterns förmyndare

publicerad 7 oktober 2021
- av Sofie Persson
Free Britney-rörelsen startade redan 2008.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Världsstjärnan Britney Spears har under 13 år varit under förmyndarskap av sin far Jamie Spears. Efter att den så kallade “Free Britney-rörelsen” engagerat sig har fadern nu blivit ersatt som förmyndare, men själva förmyndarskapet kvarstår tillsvidare.

Britney Spears blev 2008 satt i förmyndarskap med hänvisning till hennes mentala hälsa och ett domstolsbeslut fattades om att hon varken kunde ta hand om sig själv eller sina tillgångar. Fadern Jamie Spears blev då satt som förmyndare över sin dotter och hennes ekonomi.

“Free Britney-rörelsen” startades redan samma år 2008, men har först de senaste två åren på allvar fått genomslag. Rörelsen har uppmärksammat oegentligheter som föranlett stjärnans förmyndarskap och att hon vill bli fri från detta. Jamie Spears har i sin tur avfärdat rörelsen som konspirationsteoretisk.

Britney Spears har själv varit tyst om detta fram tills i juni i år då hon gav ett öppet vittnesmål i domstol om att vara kontrollerad, att hon blivit tvingad att jobba och att hon nu vill bli fri från förmyndarskapet.

Jag vill bara ha mitt liv tillbaka, sade stjärnan vid tillfället.

Det har efterhand framkommit ytterligare indicier om att förmyndarskapet saknat skälig grund och att popstjärnan kan ha blivit utnyttjad.

Personer som tidigare arbetat nära Britney och hennes far har berättat hur det faktiskt gått till i New York Times nya dokumentär ”Controlling Britney Spears”.

Alex Vlasov arbetade vid säkerhetsföretaget Black Box som var anlitade av Jamie, han vittnar om att man hade koll på vad hon gjorde 24 timmar om dygnet. Han berättar också i dokumentären att de som var närmast Britney, hennes far och ett par andra som arbetade för honom, till och med hade en egen gruppchatt där de hade koll på allt stjärnan gjorde.

Säkerhetsföretaget fick också ibland i uppdrag av fadern att ge Britney medicin, som de lämnade i ett kuvert i hennes rum. Hon fick inte lämna rummet förrän hon tagit den.

Hela situationen påminde om någon som var satt i fängelse och med säkerhetsföretaget i rollen som fångvaktare, menar Vlasov.

Vlasov vittnar också om att man hade föräldraövervakning för barn på hennes telefon. Meddelanden, foton och samtal övervakades – inklusive samtal med vänner, modern och även med hennes advokat.

De svarade att ja, det är lagligt. Domstolen vet om det och det är okej. Det är för hennes säkerhet.

Black Box satte även in en hemlig mikrofon i Britneys sovrum som spelade in över 180 timmar av ljud, inklusive när stjärnan umgicks med sina barn och sin pojkvän.

Även Free Britney-rörelsen övervakades av säkerhetsföretaget eftersom man oroade sig över vad dess aktiviteter skulle kunna leda till.

Nu fråntas fadern Jamie Spears förmyndarskapet över sin dotter efter 13 år av kontroll och övervakning, skriver skattefinansierande SVT. Det är Britney Spears själv som bett domstolen att avlägsna honom som förmyndare och han ersätts tillsvidare av en tillfällig förmyndare.

Situationen är ohållbar och reflekterar en giftig miljö, menade domaren Brenda Penny.

Britneys advokat Mathew Rosengart riktar ett tack till Free Britney-rörelsen som han menar varit helt avgörande för utgången.

Tack var den har min firma kunnat ro det här i land, säger han.

I november och december kommer det att hållas fler förhandlingar och möjligen kommer stjärnan i samband med detta att återfå full kontroll över sitt liv.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!