Kultur

Blizzard introducerar Diablo 4 – filmsekvenser med utstuderat rasförakt

Utstuderat rasförakt breder ut sig i populärkulturen där onda vita män och svarta hjältar är ett återkommande tema.
Publicerad 2 november 2019
Uppdaterad 3 november 2019

Blizzard Entertainment tillkännagav under gårdagen spelet Diablo 4. Men regissörerna bakom den efterlängtade uppföljaren har infekterat speltemat med tydliga rasföraktande inslag riktade mot europeiska karaktärer och glorifiering av svarta.

Under helgen pågår den stora årliga spelmässan Blizzcon i Anaheim i Kalifornien, USA. Ett av eventets höjdpunkter är tillkännagivandet av Diablo 4. Spelet bygger på strider i underjorden där man möter varelser såsom skelett, vampyrer och andra monster i jakten på den fruktade demonen Diablo.

Spelet har med sina tre tidigare utgåvor rönt stor popularitet inte minst hos den europeiska spelpubliken. Allt sedan att den tredje utgåvan av spelet släpptes 2012 har en fjärde uppföljare varit efterlängtad.

Men för de europeiska fansen kommer spelet som något av en surdeg. Blizzard introducerar spelcinematiken fullt genomsyrad av tydliga rasföraktande inslag av vita karaktärer i kontrast till svarta.

Medan spelmiljön i Diablo alltjämt är inspirerad av europeisk mytologi, etnologi och historia kvoterar Blizzard i sann politiskt korrekt anda in afrikaner som hjältefigurer.

Filmsekvenser orgie i utstuderat rasförakt

I introfilmen jagas fyra karaktärer av en hord monster varav tre framställs som vita europeiska karaktärer. Den fjärde är tydligt karaktäriserad som svart afrikan och har skadats under flykten. Tack vare den svarta karaktärens visdom och tapperhet lyckas de öppna en magisk stenport och fly undan monstren. Två av de vita karaktärerna lämnar dock hånfullt den tredje i sticket medan den svarta empatiska karaktären blir chockad och förtvivlad av tilltaget.

De är på jakt efter en skatt, men konfronteras slutligen av demoniska vålnader. De blir en efter annan korsfästa. Den svarta karaktären visar sig mest ståndaktig och uthållig, men faller till sist offer för en kritvit ond europeisk karaktär vars svartmagiska ritual till slut framkallar ett kvinnligt djävulsväsen av europeisk gestalt med blodig kropp, blå ögon och bockhorn.

Bland de tre spelbara huvudkaraktärerna återfinns en mörkhyad atletisk barbar, en vit ung kvinna och en gammal vit man.

 

Spelcinematiken är extremt välgjord, men vittnar likväl om ett utstuderat och medvetet filmspråk med föraktfulla etniska förtecken.

Temat följer samma trend som blivit allt vanligare inom Hollywood och modern spelindustri med glorifiering av svarta, minoriteter och normavvikande individer medan vita porträtteras som omoraliska, korrupta och förtryckande.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Fakta Blizzard Entertainment

Diablo ges ut av det Kalifornienbaserade företaget Blizzard Entertainment. Företaget ligger bakom en rad populära speltitlar som World of Warcraft, Starcraft och Overwatch. Fram till oktober 2018 var den judisk-amerikanske medgrundaren till Blizzard, Michael Morhaime, vd. Han efterträddes sedan av J. Allen Brack. Blizzcon är företagets årliga event där man utöver att anordna e-sportstävlingar i sina spel också annonserar ut uppdateringar och andra spelnyheter.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!