Blizzard introducerar Diablo 4 – filmsekvenser med utstuderat rasförakt

publicerad 2 november 2019
- av Markus Andersson
Utstuderat rasförakt breder ut sig i populärkulturen där onda vita män och svarta hjältar är ett återkommande tema.

Blizzard Entertainment tillkännagav under gårdagen spelet Diablo 4. Men regissörerna bakom den efterlängtade uppföljaren har infekterat speltemat med tydliga rasföraktande inslag riktade mot europeiska karaktärer och glorifiering av svarta.

Under helgen pågår den stora årliga spelmässan Blizzcon i Anaheim i Kalifornien, USA. Ett av eventets höjdpunkter är tillkännagivandet av Diablo 4. Spelet bygger på strider i underjorden där man möter varelser såsom skelett, vampyrer och andra monster i jakten på den fruktade demonen Diablo.

Spelet har med sina tre tidigare utgåvor rönt stor popularitet inte minst hos den europeiska spelpubliken. Allt sedan att den tredje utgåvan av spelet släpptes 2012 har en fjärde uppföljare varit efterlängtad.

Men för de europeiska fansen kommer spelet som något av en surdeg. Blizzard introducerar spelcinematiken fullt genomsyrad av tydliga rasföraktande inslag av vita karaktärer i kontrast till svarta.

Medan spelmiljön i Diablo alltjämt är inspirerad av europeisk mytologi, etnologi och historia kvoterar Blizzard i sann politiskt korrekt anda in afrikaner som hjältefigurer.

Filmsekvenser orgie i utstuderat rasförakt

I introfilmen jagas fyra karaktärer av en hord monster varav tre framställs som vita europeiska karaktärer. Den fjärde är tydligt karaktäriserad som svart afrikan och har skadats under flykten. Tack vare den svarta karaktärens visdom och tapperhet lyckas de öppna en magisk stenport och fly undan monstren. Två av de vita karaktärerna lämnar dock hånfullt den tredje i sticket medan den svarta empatiska karaktären blir chockad och förtvivlad av tilltaget.

De är på jakt efter en skatt, men konfronteras slutligen av demoniska vålnader. De blir en efter annan korsfästa. Den svarta karaktären visar sig mest ståndaktig och uthållig, men faller till sist offer för en kritvit ond europeisk karaktär vars svartmagiska ritual till slut framkallar ett kvinnligt djävulsväsen av europeisk gestalt med blodig kropp, blå ögon och bockhorn.

Bland de tre spelbara huvudkaraktärerna återfinns en mörkhyad atletisk barbar, en vit ung kvinna och en gammal vit man.

 

Spelcinematiken är extremt välgjord, men vittnar likväl om ett utstuderat och medvetet filmspråk med föraktfulla etniska förtecken.

Temat följer samma trend som blivit allt vanligare inom Hollywood och modern spelindustri med glorifiering av svarta, minoriteter och normavvikande individer medan vita porträtteras som omoraliska, korrupta och förtryckande.


Fakta Blizzard Entertainment

Diablo ges ut av det Kalifornienbaserade företaget Blizzard Entertainment. Företaget ligger bakom en rad populära speltitlar som World of Warcraft, Starcraft och Overwatch. Fram till oktober 2018 var den judisk-amerikanske medgrundaren till Blizzard, Michael Morhaime, vd. Han efterträddes sedan av J. Allen Brack. Blizzcon är företagets årliga event där man utöver att anordna e-sportstävlingar i sina spel också annonserar ut uppdateringar och andra spelnyheter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.