Bingsjöstämman bjöd på en festlig hyllning till tradition och folkmusik

publicerad 22 juli 2023
- av Markus Andersson
Många spelmän samlas ofta spontant utanför stämmans program och spelar tillsammans långt in på natten i den gamla byn, vissa stannar i upp till en vecka.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Likt varje sommar sedan 1969, vände Bingsjöstämman återigen det lilla samhället Bingsjö i Dalarna till en levande scen. Spelmän, dansare och musikälskare från landets alla hörn samlades för en oförglömlig julidag fylld av gemenskap och passion för folkmusik.

Tusentals besökare hade hittat fram till det gamla sockensamhället som en gång per år får leva upp ordentligt. Utöver de vanliga besökarna kommer entusiaster från norr till söder. Många tillbringar flera dagar i byn som närmast påminner oss om vyer från Astrid Lindgrens värld. Omkringliggande åkrar fylldes med tält och husbilar och den lilla lokala livsmedelsbutikens överlevnad är säkrad tack vare den årliga spelmansstämman som står för en stor del av butikens intäkter.

Detta år var också ett speciellt år för Bingsjöstämman då Dalarnas Spelmansförbund firade sitt 80-årsjubileum. På programmet var spelmän födda i olika årtionden från 1930-talet och framåt. Dessa erfarne spelmän, tillsammans med de unga lovande talangerna, tog publiken på en musikalisk resa genom tid och rum.

Dessutom arrangerades för andra året i rad en nationell träff med kurs för landets unga regionala folkmusikensembler. Kursen leddes av ”Spöket i köket”, ett band känt för sin unika och livfulla folkmusik.

Vy över Bingsjö som bjöd på uppehåll och solglimtar under stämman. Foto: Nya Dagbladet

Mer än en dagfest

Även om stämman invigs på onsdagen är det som alltid tjuvstart dagen innan.

Stämman fortsatte sedan långt in på julinatten under invigningsdagen, ett faktum som glatt bekräftades av stämmans ordförande, Jonas Päckos.

På kvällen arrangeras sång i det lilla sockensamhällets kyrka. Foto: Nya Dagbladet

– Det blev sent i går. Men så ska det vara, sade Päckos.

Men det var inte bara musiken som lockade besökare. Bingsjöstämman är också en plats för olika konstarter att mötas. Bingsjös egen guldsmed, Kristina Suhk, visade upp några av sina vackra skapelser.

Klungor med spelmän spelade långt in på natten. Foto: Nya Dagbladet

Dansen viktig

Dansen är minst lika viktig som spelmansmusiken under stämman och det finns möjlighet till en svängom redan på tisdagskvällen.

– Dansen har blivit en allt viktigare del av stämman genom åren och det finns flera dansbanor, tillägger Ola. Peo Österholm och Siv Tillsjö.

Det blev stundvis trångt på scenen när allt fler spelman slöt upp till dansgolvets stora förtjusning. Foto: Nya Dagbladet

Trots det uppskruvade tempot och det fullspäckade programmet var stämman inte enbart om musik och dans. En guidad vandring i Bingsjö erbjöds dagen innan stämmans officiella öppning, där besökarna kunde lära sig mer om byns historiska gårdar och kopplingar till traditionell folkmusik.

En av byns månghundraåriga bostadsbyggnader som bär på mycket historia och mystik. Foto: Nya Dagbladet

Ett annat uppskattat inslag är de återkommande sångstunderna i visstugan där unga och gamla samlas för att tralla och sjunga gamla folkvisor. Många av visorna är lokala för de omkringliggande Dala-socknarna och har förts vidare endast såsom levande och sjungna visor och finns inte nedtecknade någonstans.

Bingsjöstämman visade att svensk folkmusik i högsta grad är en levande och livskraftig kultur och andelen yngre entusiaster och besökare detta år var särskilt lovande för folkmusikens fortlevnad.

Fakta: Bingsjöstämman

Bingsjöstämman är en traditionell svensk spelmansstämma som äger rum första onsdagen i juli varje år. Den är en del av den så kallade stämmoveckan och hålls i Bingsjö, Rättviks kommun, Dalarna. Bingsjöstämman startade 1969 och har med åren blivit en av landets viktigaste folkmusikscener. Arrangörerna, Dalarnas spelmansförbund, Folkmusikens hus och Bingsjö bystugeförening, ser till att stämman fortsätter att vara en plats för både tradition och förnyelse inom svensk folkmusik. Under 1970-talets folkmusikvåg lockade Bingsjöstämman upp till 30 000 besökare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!