Berusande vatten med Laleh

publicerad 15 maj 2022

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det är med viss eftertänksamhet jag vill utropa ett Lalehluja till Vatten. Utan vatten inget liv och det är fyndigt av Laleh att vilja höja medvetenheten hos lyssnaren med allvarsamma och fyndiga texter. Det gör att det uppstår ett lekfullt experimenterande mellan text och melodi samt text och arrangemang. Ibland kan det uppfattas som att Laleh står och trampar vatten, men jag blir rörd och tacksam över den poetiska röst som bär hela skivans innehåll.

En liten tillbakablick tar mig till Lalehs skiva Colors från 2013 som fick mig att inse hur värdelöst det är att jämföra eller låta sig påverkas av andra kritikers åsikter. Låt mig bara få minnas de fina melodierna Dark Shadow, Wish I Could Stay, Return to the Soil eller den fantastiska En Stund På Jorden.

Laleh Pourkarim är en multibegåvad artist som är särskilt viktig i vår tid. Allra mest är kanske hennes Vatten sorgebearbetning och terapi på hög nivå, särskilt med tanke på att Lalehs pappa råkade ut för en kanotolycka och drunknade samtidigt som Laleh fick bevittna detta från stranden. Havet tar och havet ger. Jag beklagar sorgen, men musiken kan sannerligen vara läkande.

Skivan är släppt på Lalehs egna bolag Palang där hon producerat, arrangerat, programmerat samt skrivit alla låtar. Till sitt formspråk har hon valt orkesterarrangemang och till sin hjälp Gustaf Thörn och Erik Arvinder. Lalehs konst- och hantverk fylls ibland med barnröster och djupdykningar i vatten av bland annat trummor, bas och gitarrpålägg av begåvade medskapare såsom Jarkko Heiniö och Adam Hagstrand.

 

“Socker och vatten” från Lalehs nya skiva.

 

Det är många lagerVatten och ibland fuktar jag bara läpparna, ibland tar jag en rejäl klunk. Oftast tar jag dock och gör så som Laleh gör på konstverkets omslag, tittar, njuter och visar vördnad till vårt värdefullaste livsmedel. Alla möts vi i något vatten, för det vatten som någon elefant druckit vid någon värdefull oas i Afrika kan vara det vatten som du eller jag duschar i.

Det är lätt att få sig ett par kallsupar när man simmar i och lyssnar på hennes rena källa som uppbådar glädje, kärlek, intresse och, framförallt, tacksamhet.

 

Mikael Rasmussen

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!