Barnartister bojkottar Grammygalan – kräver att icke-vita kvoteras in

publicerad 22 januari 2021
- av Per Nordin
Okee Dokee Brothers kräver att fler icke-vita kvoteras in som pristagare till Grammygalan.

Tre av fem artister som nominerats till en Grammy i kategorin ”Bästa barn-album” har avsagt sig sina nomineringer. Anledningen är att alla nominerade är av europeiskt ursprung – något som de själva upplever som mycket upprörande och därför nu kräver att artister med utomeuropeiskt ursprung ska kvoteras in som pristagare.

De artister eller grupper som tackat nej till nomineringen är Alastair Moock, Do on Fleas och Okee Dokee Brothers. De konstaterar att samtliga artister som nominerats är av europeisk härkomst och att detta är oacceptabelt, därför vill de inte ta emot något pris och uppmanar istället organisatörerna att kvotera in icke-vita och ”rikta ljus mot andra typer av musik” istället för ”vita killar med gitarrer som spelar för barn”.

– Vi kände att det här var det starkaste vi kunde göra, att stå upp för färgade människor vars album allt för ofta lämnas utanför Grammynomineringarna, säger Joe Mailander från Okee Dokee Brothers.

De bojkottande artisterna hävdar att de inte ”med gott samvete” kan låta sig gynnas av en process som ”historiskt har förbisett kvinnor och icke-vita” och man kräver en omedelbar förändring där fler icke-vita nomineras.

Valeisha Butterfield Jones som är ansvarig för ”mångfald och inkludering” på Recording Academy som ligger bakom Grammygalan lovar dyrt och heligt att man är en organisation som är ”redo för förändring” men beklagar sig samtidigt att det handlar om svåra ”utmaningar för industrin”.

– Jag tror att det är dags. Du vet, under 2020 såg vi ett rasligt uppvaknande, så nu så är det upp till oss vad vi ska göra för att visa riktig och meningsfull handlingskraft, säger hon, utan att förtydliga om man faktiskt har planer på att kvotera in nominerade för att de tillhör vissa minoriteter.

– Vi har tagit tydlig ställning för mångfald, jämlikhet och inkluderande som våra kärnvärden, försäkrar hon och lovar att man framöver kommer att bli ännu mer politiskt korrekta och ännu tydligare gynna icke-vita artister.

Grammygalan har skjutits upp från januari till den 14 mars på grund av den så kallade coronapandemin.

Grammygalan beskrivs ofta som musikindustrins motsvarighet till filmindustrins Oscarsgala. Grammypriserna delas ut av The Recording Academy som är en sammanslutning av musiker, producenter och andra involverade inom muskikbranschen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!