Kultur

Ättling vill rentvå Dante i domstol

Dante Alighieri.

700 år efter att den italienske författaren och poeten Dante Alighieri dömdes till döden för korruption så väljer en av hans ättlingar nu att kämpa för att domstolen ska upphäva sitt beslut och rentvå förfadern.

Ättlingen som är astrofysiker och heter Sperello di Sergeo Alighieri menar att domen mot Dante var rent politisk kan jämföras med skenrättegången mot Galileo Galilei som dömdes till husarrest för sitt arbete, men som fick sin dom upphävd år 2000.

Enligt ättlingen tillhörde Dante den förlorande fraktionen efter en konflikt i 1300-talets Florens och dömdes först till böter och förvisning, men när han ignorerat denna dom dömdes han istället till döden för korruption.

Det intressanta är att denna typ av domar saknar preskriptionstid och att personens ättlingar har rätt att flera hundra år senare föra fram nya bevis om sina förfäders oskuld till domstolen som också måste gå igenom dessa och fatta beslut.

Dante Alighieris öde kommer att beslutas under en konferens senare i maj där en lång rad historiker, jurister och lingvister ska delta, och kanske kommer han då precis som Galileo Galilei att frikännas.

Noterbart är att också en ättling till den ämbetsman som dömde Dante till avrättning år 1302 har bjudits in till konferensen.

Dante Alighieri är för eftervärlden mest känd för sitt epos ”Den gudomliga komedin” som räknas som ett av medeltidens allra viktigaste litterära verk och ett av de viktigaste italienska verken någonsin.

 

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!