Aktuellt för biografer att feminismstämpla filmer

publicerad 17 oktober 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Filmer som visas på särskilda biografer i Sverige kan komma att stämplas för om de uppnår kraven på jämställdhet eller feminism genom det så kallade “Bechdeltestet”

De filmer som är tillräckligt jämställda och uppnår de särskilda kriterierna inom Bechdeltestet kommer att märkas med ett stort “A”. Stämpeln kommer bland annat att synas på filmaffischer till de filmer som lever upp till den jämställda måttstocken.

– Vi kommer nu att börja A-märka film som har minst två stycken kvinnliga karaktärer som någon gång pratar med varandra om något annat än män, säger Ellen Tejle, föreståndare på Bio Rio i Stockholm, till SR Kulturnytt.

De biografer som kommer att börja mäta filmer efter Bechdeltestet om är Bio Rio (Stockholm), Roy (Göteborg), Spegeln (Malmö), Röda Kvarn (Helsingborg). Biograferna står tillsammans med WIFT (Women in Film and Television) och Rättviseförmedlingen bakom lanseringen.

Ellen Tejle beskriver stämpeln som en “sorts feministisk konsumentupplysning” och inte ett mått på kvalitet.

Vi använder det för att positivt lyfta de som klarar det, sen handlar det ju om att titta på filmbranschen i sin helhet och inte enstaka filmer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!