AI-rappare anklagas för rasism – skivbolaget säger upp samarbetet

publicerad 26 augusti 2022
- av Sofie Persson
AI-genererade rapparen FN Meka.

Tiktok-populäre AI-rapparen FN Meka har gått från framgång till att bli hårt kritiserad i media. Den AI-genererade ”artisten” fick till och med ett kontrakt av det stora skivbolaget Capitol Records, men samarbetet avbröts mindre än två veckor senare då FN Meka nu står anklagad för rasism. Samtidigt kliver den tidigare anonyma rösten till AI-rapparen fram och menar att han inte fått en enda krona för samarbetet.

FN Meka är en artificiell rappare som slagit igenom stort på Tiktok. Rapparen är skapad av amerikanerna Anthony Martini och Brandon Lee. Även om rösten tillhör en svart man är FN Meka till största del AI-genererad.

I mitten av augusti meddelade den amerikanska skivbolagsjätten Capitol records att man kommer att kontraktera AI-rapparen, vilket innebar att FN Meka blev den första AI-artisten att få kontrakt med ett större skivbolag.


Annonser:


Endast 11 dagar senare meddelade dock skivbolaget att man backar från avtalet med AI-artisten. Detta eftersom FN Meka anklagats på flera håll för att bland annat för att vara en ”karikatyr av svarta inom hihopkulturen”, rapporterar Rolling Stones.

Vi erbjuder våra djupaste ursäkter till det svarta samhället för vår okänslighet att underteckna detta projekt utan att ställa tillräckligt med frågor om eget kapital och den kreativa processen bakom det”, skriver skivbolaget.

FN Meka är enligt uppgifter en form av cyborg med mänskliga drag, men har inget speciellt kön eller etnicitet. AI-rapparen har dock flera drag som kan uppfattas som en stereotypisk rappare med till exempel ansiktstatueringar och så kallade ”grillz”. Texterna och musiken är datorgenererade och i flera av låtarna kan man höra ”n-ordet” uttalas, något som uttrycks vara problematiskt bland annat eftersom Anthony Martini själv är vit. Andra menar att eftersom FN Meka inte ser svart ut, AI-rapparen har bland annat gröna ögon, så blir det okänsligt att använda det ordet.

Strax efter att skivbolaget meddelat att man backar med AI-rapparen kliver rösten bakom sången fram och berättar hur han blivit behandlad av skaparna. Rösten, som tidigare varit anonym, tillhör den svarte rapparen Kyle the Hooligan, något som han själv bekräftar på sociala medier. Kyle menar att det han trodde skulle bli ett samarbete blev istället ett bakslag för honom. Efter att de använt sig av hans röst blev han enligt egna ord ignorerad av skaparna och har inte fått ett enda öre betalt. Tilläggas kan att det enbart är rösten av Kyle the Hooligan som hörs från AI-rapparen men att det inte är han som skapat låtarna.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.