10 karaktärsdrag för intelligenta personer

publicerad 1 juli 2022
- av Sofie Persson
Högt intelligenta personer är ofta mycket medvetna om sina egna tankar, känslor och beteenden, både negativa och positiva.

Intelligens är en egenskap som ofta missförstås. Många tror att intelligens enbart är en fråga om IQ, men handlar egentligen mycket om kombinationen hur du tänker och sedan beter dig.

Tio typiska tecken på hög intelligens och vad intelligenta människor gör annorlunda enligt videokanalen Brainy Dose lyder enligt följande:

  1. De praktiserar självreflektion och självförbättring. Självmedvetenhet är ett typiskt karaktärsdrag. De är mycket medvetna om sina egna tankar, känslor och beteenden, både negativa och positiva och konsekvenserna av dessa.
  2. De drivs av en nyfikenhet att förstå sig själva och omvärlden och de vill lära sig allt möjligt och växa som människor. De har en egenhet att gräva djupt för att finna bakomliggande orsaker till problem och fenomen. Samtidigt förstår de att ingenting är statiskt.
  3. De är bra på att lyssna innan de talar. Andras åsikter är viktiga att ta till sig. De försöker aldrig bevisa sin intelligens genom att dominera en konversation.
  4. Högt intelligenta människor är inte rädda för att ha avvikande åsikter i relation till kollektivet. De är öppensinnade, men står ofta fast vid sina värderingar. De är inte lätta att övertyga eftersom de ifrågasätter det mesta och denna egenskap kan göra att de framstår som envisa och svåra att komma överens med. Å andra sidan, när högt intelligenta människor talar kommer orden från en källa av starkt självförtroende. Högt intelligenta människor utgår från fakta och kritiskt tänkande snarare än att de följer den kollektiva och konforma strömmen.
  5. De söker intellektuell stimulering. De älskar att vidga sina vyer och sitt kunnande. Livet är en livslång process av expansion och kontinuerligt lärande.
  6. Högt intelligenta människor söker en djupare mening i livet. De betraktar bredare perspektiv. De integrerar erfarenheter med observationer och kommer på nya idéer. De ser mönster och samband som andra människor ofta missar.
  7. De är öppna med sina misstag. Högt intelligenta människor medger ofta att de har fel om de bevisligen har fel. De söker ständiga förbättringar och tar ansvar för sina handlingar samtidigt som de undviker att skylla sina egna problem på andra.
  8. De vill ofta sätta upp tydliga mål. De vet vad de vill uppnå och är säkra på att de kan uppnå sina mål. Denna självsäkerhet säkerställer att de lyckas och att de stannar kvar vid sina intentioner. De har förstått att världen inte är skyldig dem framgångar utan att de själva måste arbeta för dem.
  9. De använder sin tid med klokhet genom att med ett laserfokus spara på tid och resurser.
  10. Högt intelligenta människor omfamnar sina udda egenskaper. De är okej med att vara udda. De kan klä sig annorlunda, lyssna på musik som andra inte lyssnar på eller läsa böcker som andra tycker är tråkiga. De bryr sig inte om vad andra tycker om dem.

 

Sammanställning: NewsVoice


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.