Windows 11 kopierar nu dina privata filer till “molnet” utan ditt medgivande

Annonssamarbete med Teuton Systems

publicerad 2 juli 2024
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Microsoft har nyligen infört en kontroversiell förändring i Windows 11 som har fått många användare att höja på ögonbrynen. Den nya policyn innebär att OneDrive-säkerhetskopieringar aktiveras automatiskt utan att användarna blir tillfrågade om tillstånd, vilket väcker allvarliga integritetsfrågor.

När du konfigurerar en ny dator med Windows 11 och är ansluten till internet med ett Microsoft-konto, aktiveras automatiskt funktionen för säkerhetskopiering av mappar till OneDrive. Detta inkluderar mappar som bilder, dokument, musik och videor. Användare som tidigare haft möjlighet att själva välja om de vill använda OneDrive för säkerhetskopiering, har nu fått denna valfrihet borttagen, rapporterar bland andra PCWorld.

Denna förändring har genomförts utan någon förvarning eller förklaring från Microsoft. Tidigare krävdes det att användaren explicit aktiverade den automatiska säkerhetskopieringen, och Microsoft påminde regelbundet om denna möjlighet. Nu är den aktiverad som standard, vilket innebär att användarna kan upptäcka att deras personliga filer och mappar plötsligt synkroniseras till molnet utan deras vetskap.

Konsekvenserna av denna ändring kan vara betydande. Många användare kan uppleva att deras skrivbord plötsligt blir överbelamrat med filer och mappar från tidigare datorer, vilket kan orsaka frustration och förvirring. Dessutom väcker detta allvarliga frågor om användarnas integritet och kontroll över sina egna data.

Linux – ett alternativ som respekterar ditt privatliv

I kontrast till Microsofts nya policy erbjuder Linux ett helt annat förhållningssätt till användarkontroll och dataintegritet. Linux-operativsystemet, som är känt för sin öppenhet och flexibilitet, har ingen inbyggd funktion för att automatiskt kopiera användarnas privata filer till externa molntjänster utan deras uttryckliga medgivande.

Linux-användare har fullständig kontroll över sina system och kan själva välja vilka säkerhetskopieringslösningar de vill använda, om några alls. Det finns ett brett utbud av verktyg och program tillgängliga för Linux, som möjliggör säkerhetskopiering både lokalt och till molnet, men dessa är alltid under användarens direkta kontroll och kräver aktivt medgivande för att implementeras.

Denna skillnad belyser en fundamental skillnad i filosofi mellan Microsoft och Linux-gemenskapen. Medan Microsoft nu tvingar användarna in i sitt ekosystem och automatiskt synkroniserar data till OneDrive, främjar Linux användarnas frihet och kontroll över sina egna data. Linux-användare behöver aldrig oroa sig för att deras privata filer ska kopieras till en extern molntjänst utan deras vetskap eller godkännande.

Microsoft har ännu inte kommenterat kritiken eller förklarat varför denna ändring genomfördes utan användarnas medgivande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!