Trumps kampanjkonto censureras av Twitter

Presidentvalet i USA

publicerad 16 oktober 2020
- av Isac Boman
Det officiella kontot för Donald Trumps valkampanj censurerades av Twitter.

President Donald Trumps officiella valkampanjskonto stängdes nyligen av från Twitter efter att man i ett inlägg kallat Trumps motståndare Joe Biden för en lögnare och spridit information om misstänkt korruption i Ukraina. Kritiker menar att det handlar om politiskt motiverad censur och valpåverkan inför presidentvalet som bara ligger några veckor bort.

Kampanjkontot postade en video om Joe Bidens son Hunter Biden och dennes ljusskygga affärer utomlands och hänvisade till New York Post och uppgifter om att Hunter Biden introducerade sin far, den dåvarande vicepresidenten till en högt uppsatt chef på det ukrainska naturgasföretaget Burisma Holdings.

Joe Biden är en lögnare som har berikat sig på vårt land i åratal”, skrev man också i inlägget.


Annonser:


Detta räckte för att kontot skulle låsas, bara 19 dagar innan valdagen och man meddelades att inlägget bröt mot Twitters regelverk, specifikt mot reglerna om att sprida ”privat information”.

Du får inte publicera eller sprida andra människors privata information utan deras uttryckliga godkännande och tillåtelse” lät Twitter meddela. I skrivande stund är dock Trumps kampanjkonto tillbaka och har återpublicerat samma inlägg som de blockerades för.

 

E-postmeddelandena om Joe Bidens relation med Burisma Holdings ska ha kommit från en hårddisk i en bärbar dator som lämnades in på en verkstad 2019, information som en visselblåsare sedan lämnade över till personer som sedan delade med sig av informationen till Trumps stab.

Trumps valkampanj menar dock att ursäkterna om att det handlar om ”privat information” är en undanflykt och att det i själva verket handlar om direkt valpåverkan från Twitter när man beslutar sig för att låsa Trumps kampanjkonto så kort inför valet och att det rent krasst handlar om ett försök av Twitter att rigga valet och få Trump att förlora.

– Joe Bidens vänner i Silicon Valley försöker aggressivt blockera negativa nyheter om den här killen (Biden) och förhindra väljare att få tillgång till viktig information. Det här är som någonting hämtat från kommunistiska länder som Kina och Kuba, inte USA, konstaterar Tim Murtaugh, kommunikationsdirektör för Trumps valkampanj.

Han menar vidare att det handlar om en ”skrämmande censur” och att Twitter aktivt försöker gömma undan information om familjens Bidens korruption till varje pris.

Twitter har även blockerat Vita Husets pressekreterare Kayleigh McEnany från att dela New York Posts artikel om Hunter Biden på hennes personliga konto. Företaget försvarar sitt agerande med att informationen publicerats ”utan tillåtelse” och att man inte vill hjälpa till att sprida ”möjligt illegalt införskaffat material”. Man hävdar vidare att det fortfarande är tillåtet att diskutera det hackade materialet – men inte att sprida det vidare.

På sociala medier rasar människor som menar att Twitter och Facebook tar sig allt för stora friheter i sina försök till censur och valpåverkan och att det handlar om renodlad korruption och nepotism.

Om det här inte får dig att rösta och se till att 10 andra du känner också gör det, finns det inget som kan göra det. Det här är politisk korruption från början till slut!”, skriver den välkände radioprofilen och advokaten Mark Levin.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.