Signal lämnar EU om Chat Control blir verklighet

Övervakningssamhället

publicerad 20 juni 2024
- av Redaktionen
Signal hade cirka 40 miljoner aktiva användare under 2022.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den integritetsfokuserade meddelandetjänsten Signal kommer lämna EU om EU:s massövervakningsprojekt Chat Control blir verklighet. Det uppger Meredith Whittaker, chef för Signal Foundation.

Signal motsätter sig starkt Europas senaste Chat Control-förslag. Låt det inte råda någon tvekan. Vi kommer hellre att lämna EU-marknaden helt än att underminera våra integritetsgarantier. Detta förslag – om det antas och verkställs mot oss – skulle tvinga oss att göra detta val”, skriver hon på Mastodon.

EU:s nya förslag om chattkontroll och masskanning är samma gamla övervakning i en ny förpackning. Oavsett om man kallar det för en bakdörr, en framdörr eller en uppladdningsmoderering undergräver det kryptering och skapar stora sårbarheter”, fortsätter man.

Enligt Swedroid har Whatsapp visserligen inte kommenterat just Chat Control men företagets vd Will Cathcart tidigare apropå en lokal brittisk lag sagt att man hellre blir blockerade i Storbritannien än att inkräkta på krypteringen.

Under gårdagen ställde sig den svenska regeringen och en majoritet av riksdagspartierna bakom massövervakningsdirektivet, men det förväntas ännu dröja innan det kan klubbas igenom på EU-nivå – varför motståndare hoppas att det fortfarande finns möjligheter att stoppa projektet.

Om lagen går igenom kommer utvecklare av digitala kommunikationstjänster behöva låta meddelanden och allt skickat innehåll skannas innan krypteringen. Med andra ord; massövervakning”, skriver sajten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!