Ryssland stänger ner meddelandetjänsten Telegram

Övervakningssamhället

publicerad 13 april 2018

En rysk domstol har beslutat att den populära och krypterade meddelandetjänsten Telegram ska stängas ner i Ryssland. Detta efter att Telegram vägrat att förse den ryska staten med krypteringsnycklar.

Beskedet kom på fredagsförmiddagen svensk tid. En rysk domstol har beslutat att Telegram ska blockeras i Ryssland då Telegram inte vill lämna ut användarnas data genom att förse den ryska staten med så kallade krypteringsnycklar, som skulle ge den ryska staten tillgång till användarnas identiteter och data.

Till skillnad från exempelvis Messenger och många andra meddelandetjänster använder Telegram kryptering för att hålla sina över 200 miljoner användares identiteter säkra. Detta har dock inte uppskattats av den ryska säkerhetstjänsten FSB som gått till domstol för att få ut krypteringsnycklarna.

Eftersom Telegram stått på sig och vägrat att lämna ut krypteringsnycklarna eslutade en rysk domstol att meddelandetjänsten omedelbart ska blockeras i Ryssland, rapporterar den ryska nyhetsbyrån TASS.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!