IT/Övervakning

Ryssland stänger ner meddelandetjänsten Telegram

En rysk domstol har beslutat att den populära och krypterade meddelandetjänsten Telegram ska stängas ner i Ryssland. Detta efter att Telegram vägrat att förse den ryska staten med krypteringsnycklar.

Beskedet kom på fredagsförmiddagen svensk tid. En rysk domstol har beslutat att Telegram ska blockeras i Ryssland då Telegram inte vill lämna ut användarnas data genom att förse den ryska staten med så kallade krypteringsnycklar, som skulle ge den ryska staten tillgång till användarnas identiteter och data.

Till skillnad från exempelvis Messenger och många andra meddelandetjänster använder Telegram kryptering för att hålla sina över 200 miljoner användares identiteter säkra. Detta har dock inte uppskattats av den ryska säkerhetstjänsten FSB som gått till domstol för att få ut krypteringsnycklarna.

Eftersom Telegram stått på sig och vägrat att lämna ut krypteringsnycklarna eslutade en rysk domstol att meddelandetjänsten omedelbart ska blockeras i Ryssland, rapporterar den ryska nyhetsbyrån TASS.

Liknande artiklar

Ryssland testar att koppla bort omvärlden – övar i... Som en övning i ryskt cyberförsvar kommer ryska nätoperatörer att koppla bort landet från internet temporärt. Detta för ...
Anders Romelsjö om Nato, Mellanöstern och Ryssland... Anders Romelsjö som nyligen lanserade Global Politics en vänsterorienterad men i övrigt oberoende och analyserande blogg...
SVT utelämnar kritisk information om konflikten vi... I rapporteringen från den upptrappade konflikten vid Kjertsundet mellan Ryssland och Ukraina utelämnar SVT kritisk infor...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!