IT/Övervakning

Regeringens utredare öppnar upp för hemlig datoravläsning

Regeringens utredare Petra Lundh föreslår att polisen ska få tillstånd att använda sig av hemlig datoravläsning för att “stoppa kriminalitet och terrorism”.

I syfte att stoppa terrorism och lösa brott bör polisen kunna avlyssna datorer. Det föreslår utredare som arbetar fram ett nytt lagförslag som ska vara färdigt den 13 november i år. Avlyssningen, även kallad hemlig datoravläsning, kan genomföras genom att plantera trojaner på datorer, som snappar upp kommunikation innan den sänds via krypterade kanaler.
– Kryptering är ett jätteproblem. Experter från de brottsbekämpande myndigheterna ger en samstämmig bild: I storleksordningen 90 procent av den elektroniska kommunikationen går i dag krypterat jämfört med 30 procent för några år sedan, säger Petra Lundh, som leder utredningen, till Dagens Nyheter. Hon fortsätter:

– I vissa utredningar gör krypteringen att de redan innan vet att den inte kommer att leda någonstans. Då läggs den ned, eller så försöker man hitta andra sätt. Någonting måste göras. Frågan är vad och hur.

Efter terrorattacken vid Westminster i London i mars uttalade Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd att krypterade kommunikationsappar till mobiltelefoner borde stoppas. Gärningsmannen hade innan attacken kommunicerat via just Whatsapp. I Brasilien har meddelandetjänsten blockerats av regeringen eftersom Facebook, som äger Whatsapp, vägrat att tillåta avlyssning.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!