Ny AI kan avlyssna dina tangenttryckningar

Övervakningssamhället

publicerad 18 augusti 2023
- av Markus Andersson
Forskarlaget råder till att undvika onlinemöten eller ha mobiltelefonen nära tangentbordet när man slår in känsliga lösenord.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En grupp brittiska forskare har utvecklat en algoritm som kan identifiera vad någon skriver på tangentbord – enbart från ljudet av tangenttryckningar.

Med hjälp av vanliga mikrofoner kan denna teknik upptäcka tangenttryck med en träffsäkerhet på hela 95 procent. När Zoom användes för att träna algoritmen sjönk noggrannheten något till 93 procent, men är fortfarande alarmerande hög rapporterar Bleeping Computer.

Tekniken kan potentiellt utnyttjas av illvilliga aktörer för att stjäla lösenord och annan känslig information. Till skillnad från traditionella så kallade “keyloggers”, som kräver installation av skadlig programvara på offrets dator, behöver denna metod endast tillgång till ljudet av tangenttryckningarna.

Forskarlaget samlade in data genom att spela in ljudet från 36 tangenter som trycktes ned 25 gånger vardera på en MacBook Pro. Ljudinspelningarna omvandlades sedan till spektrogram, som användes för att träna upp bildklassificeringsalgoritmen “CoAtNet”.

För den som är orolig för denna typ av akustiska avlyssningsattacker finns det dock skyddsåtgärder. Forskarna föreslår att användare kan variera sitt skrivsätt, använda slumpmässiga lösenord eller spela upp “vitbrus” under skrivandet. Användning av biometrisk autentisering och lösenordshanterare, som eliminerar behovet av manuell inmatning av känslig information, kan också vara effektiva motmedel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!