Gab stängs av från femte banken – på fem veckor

Maktkoncentrationen hos storbankerna

publicerad 16 mars 2021
- av Isac Boman
Etablissemanget fortsätter att attackera Gab.

Den yttrandefrihetsvänliga Twitter-konkurrenten Gab låter meddela att man har kastats ut från sin femte bank på bara fem veckor. Man menar att det är Biden-administrationen som ligger bakom censuren och trakasserierna och att det är tydligt att man försöker förhindra Gab från att fortsätta driva sin verksamhet.

Gab bannlystes nyss från vår femte bank på fem veckor. Det här är Operation Chokepoint under Biden-administrationen. Vi kan bokstavligt talat inte ha ett vanligt företagskonto för att lagra våra pengar”, konstaterar man i ett inlägg.

I takt med att Facebook, Twitter och Youtube intensifierat sin censur har många användare valt att ”fly” till konkurrerande alternativ som Gab. Twitter-konkurrenten har också allt mer kommit att betraktas som ett potentiellt hot mot censurivrande makthavare av olika slag som vill kontrollera vad som diskuteras och hur.

Inte bara har Gab utsatts för hackerattacker av vänsterextremister med nära kontakt med vänsterorienterade webbtidningar – man har också svartlistats av Visa.

Visa hävdade att man stängde av Gab för att plattformen tillät ”hetsande mot folkgrupper”, något Gabs vd Andrew Torba konstaterade var rent nonsens.

Gab är en neural teknkikplattform. Vi följer lagen, har en utmärkt relation med polisen och vi har tydliga regler för vad som tillåts på vår hemsida och vad som inte gör det”, konstaterade Torba och menade vidare att det handlar om en koordinerad attack.

Även judisk makt-organisationen ADL vill stänga ner plattformen hävdar att plattformen används av ”extremister” för att ”planera och organisera hatiska gärningar”.

– Attacken mot Kapitolium den 6 januari var kanske en av de mörkaste dagarna i amerikansk historia, men det var också en avsiktlig och samordnad kriminell handling. Förutom att hålla individer ansvariga, måste myndigheterna avgöra om sociala medieplattformar, särskilt Gab, också bär ett ansvar för attacken, säger ADL:s vd Jonathan Greenblatt i ett uttalande.

Etablissemangets motstånd mot Gab är med andra ord mycket omfattande och påtryckningar mot de banker som har Gab som kund har även blandats med direkta cyberattacker mot plattformen och högljudd lobbyism för att få Twitter-konkurrenten borttagen från nätet. Hittills har man dock misslyckats.



Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.