Forskare varnar för AI-chattbottar som efterliknar döda personer

publicerad 16 maj 2024
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En grupp forskare vid Leverhulmecentret, i universitetet i Cambridge varnar för farorna med AI-genererade kloner av döda människor och efterlyser lagstiftning för att reglera denna teknologi. Enligt forskarna är tekniken för att utveckla dessa “deadbots” eller “griefbots” redan möjlig, men det saknas regelverk för hur sådana tjänster ska utformas. Detta kan leda till psykisk skada för de efterlevande.

Griefbots är AI-chattbottar som imiterar en avliden persons utseende och beteende med syfte att ge tröst till den avlidnes närstående. Forskarna vid Cambridge menar dock att tekniken kan missbrukas av företag, exempelvis genom att griefbots gör reklam för andra produkter och tjänster. Detta väcker etiska frågor om hur man balanserar de avlidnas värdighet mot kommersiella intressen.

– Det här AI-området är ett etiskt minfält. Det är viktigt att prioritera de avlidnas värdighet och säkerställa att de inte kränks av de finansiella motiven bland digitala efterlivstjänster, säger Katarzyna Nowaczyk-Basińska, medförfattare till studien och forskare vid Leverhulme Centre for the Future of Intelligence (LCFI) i Cambridge.

Forskarna påpekar också att det för närvarande är möjligt att klona avlidna personer utan deras samtycke, eftersom de inte är vid liv för att ge eller neka tillstånd.

Detta förstärker behovet av att införa tydliga regler och skyddsmekanismer för att förhindra oönskade “hauntings” (hemsökelser) av AI-chattbottar som efterliknar avlidna nära och kära.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!