Företaget Potatisgris hjälper medborgare med anonyma kontantkort

Övervakningssamhället

publicerad 8 juli 2022
- av Markus Andersson

Den nya lagen om registrering av kontantkort är verkningslös. Knappt hade lagen stiftats innan företaget Potatisgris hade börjat erbjuda oregistrerade kontantkort.

Den första augusti träder den nya lagen om registrering av så kallade kontantkort i kraft. Lagen innebär att alla som har eller tänker skaffa ett kontantkort skall registrera alla sina uppgifter. Annars slutar kortet att fungera.

Företaget Potatisgris, som under flera år gjort sig kända för att strida mot storebrors övervakning och ser sig som den civila olydnadens högborg, öppnade snabbt moteld och erbjuder redan innan lagen trätt i kraft oregistrerade europeiska SIM-kort/kontantkort med SMS, surf och samtal utan att behöva uppge några uppgifter om sig själv.

– Det stämmer att vi direkt när vi hörde talas om lagen började göra efterforskningar hur man kunde motverka regeringens allt större vilja att övervaka medborgarna, säger Johanna Nilsson på Potatisgris.

Korten som Potatisgris erbjuder är laddade med kredit för en viss summa som ger 100 eller 200 GB med surf, 100 SMS och 100 minuters samtal. Sedan kan man välja att fylla på mer i efterhand, precis som ett normalt kontantkort innan den nya lagen.

– Eftersom vi erbjuder en europeisk produkt så ser vi oss inte nödgade att följa registreringsprocessen och våra kort kommer att funka för alltid utan registrering, säger Johanna Nilsson vidare.

SIM korten är lite dyrare än ett normalt svenskt kort men kringgår alltså effekten av den nya lagen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.