Facebook raderar allt inom ansiktsigenkänning

Övervakningssamhället

publicerad 4 november 2021
- av Sofie Persson
Mark Zuckerberg i Lima, 2016.

Techjätten meddelar nu att man beslutat ta bort funktionen ansiktsigenkänning och raderar all data kring detta. Initiativet tros vara relaterat till att EU gått ut med ett lagförslag gällande förbud för privata databaser att använda ansiktsigenkänning, vilket dock inte är något som techjätten kommenterar.

Ansiktsigenkänning är en valfri inställning som man haft under en period Facebook och som går under namnet Meta,. Den kan man som användare aktivera för att sedan exempelvis bli notifierad om någon användare lägger upp bilder eller om någon skulle skapa ett falskt konto med någon användares bilder.

Nu har den kritiserade techjätten beslutat att avveckla hela funktionen samt radera all data. All relaterad data kommer därför att raderas permanent inom de närmsta veckorna meddelar man, vilket rör sig om data från över en miljard användare.

Samtidigt pågår en större debatt inom EU angående artificiell intelligens och ansiktsigenkänning. Nyligen antogs ett resolutionsförslag där man vill förbjuda privata databaser med data för ansiktsigenkänning, ett förslag som dock inte är bindande.

Däremot är detta ingenting som Facebook nämner som anledning till borttagandet av deras ansiktsigenkänning, utan man menar att det istället handlar om den oro samhället hyser för denna typ av teknik.

Det finns många farhågor om ansiktsigenkänningsteknikens plats i samhället, och tillsynsmyndigheter håller fortfarande på att tillhandahålla en tydlig uppsättning regler som styr användningen av den. Mitt i denna pågående osäkerhet anser vi att det är lämpligt att begränsa användningen av ansiktsigenkänning till en snäv uppsättning användningsfall,” skriver AI-chefen Jerome Pesenti.

Företagets vd Mark Zuckerberg gick under förra veckan ut med att Facebook, tillsammans med de andra relaterade plattformar numera kommer ligga under mediekoncernen Meta.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.