DuckDuckGo introducerar integritetsfokuserad webbläsare för Windows

publicerad 3 juli 2023
- av Redaktionen
Webbläsarens videospelare skyddar användarna från spårningskakor.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


DuckDuckGo, det integritetsfokuserade teknikföretaget som kanske mest är känt för sin sökmotor, har nu lanserat sin webbläsare för Windows-användare. Denna utrullning kommer nio månader efter att webbläsaren först introducerades för Mac-användare.

Webbläsaren, som nu finns tillgänglig i öppen beta, har flera av de integritetsfunktioner som kännetecknar dess iOS, Mac och Android-versioner. Användare kan importera lösenord och bokmärken från andra webbläsare eller lösenordshanterare när de börjar använda DuckDuckGo för Windows. Även om webbläsaren ännu inte stöder tillägg planerar DuckDuckGo att lägga till det i framtiden.

DuckDuckGo för Windows är utrustad med vårt alternativ till annonsskriptblockerare, som skyddar privatlivet. Webbläsaren blockerar invasiva spårare innan de laddas, vilket effektivt eliminerar annonser som förlitar sig på den typen av spårning” skriver företaget i ett blogginlägg.

Webbläsaren inkluderar dessutom Duck Player, en inbyggd videospelare som skyddar användare från spårningskakor och personanpassade annonser när de tittar på YouTube. YouTube loggar fortfarande videovisningar, så det är inte helt anonymt, men inte någon av de videor du tittar på i Duck Player bidrar till dina personanpassade rekommendationer eller din YouTube-annonsprofil. Funktionen kan vara ständigt aktiverad, eller du kan välja att aktivera den för enskilda videor.

Webbläsaren kan automatiskt hoppa över popup-fönster för cookie-inställningar och samtycke genom att välja de högsta integritetsinställningarna åt användaren. Den blockerar även tredjepartscookies och spårare som samlar in och säljer användardata.

Utöver det erbjuder webbläsaren också kryptering för att säkerställa att fler webbplatser och deras länkar är krypterade jämfört med andra webbläsare, samt en Fire-knapp som kan radera den senaste webbläsardatan med en knapptryckning.

DuckDuckGo säger att de arbetar för att göra Windows-webbläsaren jämbördig med Mac-versionen, inklusive förbättringar som snabbare uppstart, möjlighet att fästa flikar, import av HTML-bokmärken, fler alternativ för Fire-knappen och ytterligare integritetsfunktioner.

Slutligen finns också ett mejlskydd som gör det möjligt för användare att dölja sin mejl genom att istället använda en unik “@duck.com”-adress, exempelvis vid registreringar online.

Lanseringen kommer samtidigt som DuckDuckGo nyligen annonserade en betaversion av en AI-driven summeringsfunktion, kallad DuckAssist, vilken kan ge direkt svar på raka sökfrågor för användare. Funktionen utnyttjar naturligt språkteknik från OpenAI och Anthropic, ett AI-startup grundat av tidigare OpenAI-anställda, för att driva sin naturliga språksammanfattningsförmåga.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!