Brasilien ska bli mer självständiga från USA

publicerad 18 september 2013

Brasiliens president Dilma Rousseff försöker se till att landet fokuserar på att inrätta obunden tele- och internetkommunikation för att hindra USA:s säkerhetstjänster från att spionera.

President Dilma Rousseff har även i oktober ett inplanerat möte med USA:s president Barack Obama i Washington.Vita huset bekräftade på tisdagen via pressekreteraren Jay Carney att Dilma Rousseff skjutit upp det planerade statsbesöket, enligt Business Insider.

Ställer in USA-möte
Dilma Rousseffs privata e-postkonversationer har övervakats och hon har fått telefonsamtal avlyssnade av den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA. Det är en av anledningarna till varför hon skjuter upp mötet, menar vissa.

Barack Obama ringde förgäves ett 20 minuter långt telfonsamtal till Dilma Rousseff i måndags för att försöka rädda besöket.

Partnern till Snowdenjournalisten Glenn Greenwald är bosatt med Greenwald i Brasilien. På Heathrowflygplatsen i Storbritannien förhördes partnern i cirka nio timmar. Det ska också vara någonting som gett Rousseffs och Obamas relation en törn, skriver Business Insider.

Vill se sydamerikanskt samarbete
Ett sydamerikanskt samarbete för kommunikation är det som Rousseff nu hoppas på att få gehör för. Således skulle det bli avsevärt svårare för USA att spionera på länderna.

Genom att flera sydamerikanska IT-myndigheter slår sina huvuden ihop hoppas Brasilien kunna minska USA:s inflytande och kontroll över tele- och internettrafiken, skriver AFP.

Bland annat ska man försöka tvinga IT-jättar som Facebook och Google att lagra all lokal rådata i landet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!