Apple Face ID fungerar nu med mask

Övervakningssamhället

publicerad 14 maj 2022
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Apples senaste iOS-uppdatering tillåter användandet av Face ID trots att man bär munskydd. Svenska elever kommer snart att behöva identifiera sig med ansiktsigenkänning för digitala prov, och polisen använder sig av ansiktsigenkänningsteknik för identifiering av brottslingar.

Utvecklarna i Silicon Valley slipper samtidigt tekniken efter att San Francisco förbjudit den.

I mitten av mars släppte Apple version 15:4 av sitt operativsystem IOS, vilket är en av de största uppdateringarna som gjorts av systemet. Den nya versionen gör det nu möjligt för användare att använda Face ID även om man bär mask. Detta innebär att programvaran känner igen en person som döljer stora delar av ansiktet och snabbt och lätt kan låsa upp telefonen samt öppna funktioner som Apple Pay och automatiskt skriva in lösenord utan att innehavaren behöver ta av sig munskyddet.

I Sverige planerar Stockholm stad att implementera biometri bland annat genom ansiktsigenkänning vid identifiering av elever som ska skriva digitala prov, rapporterar IDG.se. Elever kan också bli tvungna att använda sig av ansiktsigenkänning för att logga in i systemet och komma åt sina prov. Om testerna uppfyller kraven är målet att tekniken skall börja användas redan 2024. Man hoppas att testerna ska vara klara före jul 2022. 

Även polisen har börjat använda sig av program som gör det möjligt att identifiera personer med hjälp utav ansiktsigenkänningsteknik. Skattefinansierade Sveriges Radio rapporterade nyligen om hur polisen använde sig utav tekniken för att identifiera personer som deltog i upploppen i Norrköping, Linköping, Örebro, Rinkeby och Malmö i april. Programmet som polisen använde sig utav sägs gå igenom filmer som tagits från helikoptrar, drönare, kroppskameror och videoklipp som allmänheten skickat in. Mer än 40 personer har kunnat identifierats med hjälp av denna ansiktsigenkänningsteknik. Polisen fick tillstånd redan i augusti 2020 av Integritetsskyddsmyndigheten, dåvarande Datainspektionen, att använda ansiktsigenkänning i brottsutredningar.  

När stora delar av världen implementerar ansiktsigenkänning vars teknik utvecklas i Silicon Valley, San Francisco, USA, går dock staden själv emot denna typ av teknik. Lokala myndigheter såsom kollektivtrafik och polis har inte fått använda sig utav ansiktsigenkänningsteknik sedan ett förbud mot detta röstades igenom i maj 2019. Flertalet av de barn och ungdomar, vars föräldrar arbetar med systemutveckling för de stora techbolagen, får inte lov att använda smartphones. 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!