Ansiktsigenkänning ska användas “i jakten på smittade”

Övervakningssamhället

publicerad 5 juli 2021
- av Markus Andersson

Myndigheter i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten har placerat ut särskilda kameror i köpcenter och bostadsområden som med hjälp av artificiell intelligens ska scanna och känna igen människors ansikten. De styrande motiverar själva den totalitära åtgärden med att man måste kunna “upptäcka nya fall av coronaviruset”.

Teknologin ska enligt uppgift detektera viruset genom elektromagnetiska vågor som i vissa fall ändras på grund av närvaron av RNA-partiklar i en infekterad persons kropp”, skriver Reclaim the Net.

Arablandets regering hävdar att ett test där 20 000 människor deltog och övervakades med tekniken var mycket framgångsrikt och att kamerorna hade 93,5 procent träffsäkerhet när det kom till att identifiera en smittad person.

Enligt EDE Research Institute som tagit fram tekniken så kommer kamerorna att användas i både köpcenter och bostadsområden under en provperiod men också vid gränsövergångar och flygplatser i en påstådd förhoppning att hindra smittspridningen av covid-19 och ”etablera en trygg zon”.

Paul Joseph Watson på Summit News är mycket kritisk och menar att Förenade Arabemiratens agerande är ytterligare ett exempel på hur pandemin har utnyttjats av regeringar för att mycket snabbt införa en totalitär polisstat under förevändningen att man bara vill bromsa virusets spridningen.

Som vi uppmärksammade förra veckan så har oron för viruset också hjälpt till att popularisera en tjänst som erbjuds av en skönhetssalong i Dubai där man injicerar minimala mikrochipp under naglarna på kunderna som kan användas för att lagra personlig data och vaccinationshistorik”, konstaterar han.

Noterbart är att Förenade Arabemiraten väljer att införa de totalitära och integritetskränkande åtgärderna trots att landet globalt ligger i det absoluta toppskiktet när det kommer till hur stor del av befolkningen som vaccinerat sig, vilket enligt kritiker tyder på att syftet med övervakningen inte alls är att bekämpa viruset utan att enklare kontrollera medborgarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!