Inrikes

Ytterligare en terrordömd tillbaka i Sverige

Den terrordömde svenske medborgaren Mirsad Bektašević, 31, har släppts i förtid från ett grekiskt fängelse och tagit sig till Sverige. Det rapporterar GT och uppgifterna om frigivningen bekräftas av svenska UD.

För tre år sedan dömdes Mirsad Bektašević från västsvenska Kungälv till femton års fängelse i Grekland för terrorbrott. Nu har han alltså släppts ur fängelset i förtid. Enligt källor är han tillbaka i Sverige.
Mirsad Bektašević dömdes redan 2005 för förberedelse till terroristbrott, efter det att den brittiska säkerhetstjänsten hade hittat en mängd sprängmedel i hans lägenhet. Han dömdes då till 14 års fängelse men släpptes efter åtta år.

Han dömdes sedan 2017 på nytt – tillsammans med ytterligare en person från Sverige – till femton års fängelse för deltagande i en terrororganisation. Straffet sänktes sedan till nio års fängelse och nu har 31-åringen släppts fri. Oklart varför.

Mirsad Bektašević har tidigare varit skriven på samma adress som IS-terroristen Michael Skråmo.
Enligt UD är mannen inte längre något ärende för dem.

Ytterligare en terrordömd, Amer al-Hasani, som dömdes ihop med Bektašević 2017 fick 15 års fängelse, men släpptes nyligen ur fängelset och har återvänt till Sverige.

Denne al-Hasani har pekats ut som hjärnan bakom den demonstration, som i lördags hölls i Stockholm till stöd för fem män inom den svenska radikalislamistiska miljön. Dessa har under de senaste veckorna gripits av Säpo.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!