MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 27 februari 2024

tisdag 27 februari 2024

Ytterligare en terrordömd tillbaka i Sverige

publicerad 22 maj 2019

Den terrordömde svenske medborgaren Mirsad Bektašević, 31, har släppts i förtid från ett grekiskt fängelse och tagit sig till Sverige. Det rapporterar GT och uppgifterna om frigivningen bekräftas av svenska UD.

För tre år sedan dömdes Mirsad Bektašević från västsvenska Kungälv till femton års fängelse i Grekland för terrorbrott. Nu har han alltså släppts ur fängelset i förtid. Enligt källor är han tillbaka i Sverige.

Mirsad Bektašević dömdes redan 2005 för förberedelse till terroristbrott, efter det att den brittiska säkerhetstjänsten hade hittat en mängd sprängmedel i hans lägenhet. Han dömdes då till 14 års fängelse men släpptes efter åtta år.

Han dömdes sedan 2017 på nytt – tillsammans med ytterligare en person från Sverige – till femton års fängelse för deltagande i en terrororganisation. Straffet sänktes sedan till nio års fängelse och nu har 31-åringen släppts fri. Oklart varför.

Mirsad Bektašević har tidigare varit skriven på samma adress som IS-terroristen Michael Skråmo.
Enligt UD är mannen inte längre något ärende för dem.

Ytterligare en terrordömd, Amer al-Hasani, som dömdes ihop med Bektašević 2017 fick 15 års fängelse, men släpptes nyligen ur fängelset och har återvänt till Sverige.

Denne al-Hasani har pekats ut som hjärnan bakom den demonstration, som i lördags hölls i Stockholm till stöd för fem män inom den svenska radikalislamistiska miljön. Dessa har under de senaste veckorna gripits av Säpo.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend