Yougov: Nära fem procent kan rösta in nytt parti i riksdagen om det vore val idag

publicerad 22 augusti 2018
Det nybildade partiet Alternativ för Sverige väntas bli höstens stora utmanare till de åtta gamla riksdagspartierna

Om det vore val idag hade ett nytt parti kunnat göra parti entré i Sveriges riksdag. Sverigedemokraterna förblir samtidigt största parti. Det visar den senaste opinionsmätningen från Yougov.

Socialdemokraterna och Moderaterna är på väg mot tydliga valnederlag enligt den senaste opinionsmätningen från Yougov som görs på uppdrag av Metro.

Socialdemokraterna landar på 21,9 procent i mätningen.

– De är på väg mot ett historiskt bottenrekord. De har inte varit såhär dåliga sedan vi fick allmän rösträtt och än så länge ser vi inga tecken på någon återhämtning, säger Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Metro.

Samtidigt förblir Sverigedemokraterna största parti med 24,2%. Moderaterna hamnar på 15,8%, Vänsterpartiet 9,2%, Centerpartiet 7,9%, Liberalerna 5,3%, Miljöpartiet 5,1% och Kristdemokraterna skulle åka ut ur riksdagen med ett stöd på endast 3,8%.

Mest anmärkningsvärt i opinionsmätningen är dock opinionen för partierna utanför riksdagen. Utöver Feministiskt initiativ (Fi) som särredovisas och hamnar med en marginal ifrån riksdagsspärren på 2,1% får övriga partier hela 4,8%. Bland de verkliga utmanarna från övriga partier finns bara Medborgerlig samling (MED), Piratpartiet (PP) och nybildade Alternativ för Sverige (AfS) varav det sistnämnda har gått som en raket i opinionen sedan partiet lanserades i mars i år.

Tidigare opinionsmätningar från norska Sentio har visat att Piratpartiet och MED brottats omkring eller långt under en procentenhet medan AfS nådde nära två procentenheter i en undersökning från Yougov bara ett par veckor efter att partiet lanserats. Efter det har partiet inte särredovisats, men antas stå för den absoluta merparten av stödet för partier utanför riksdagen när Fi redan räknats bort.

AfS har redan flera företrädare i riksdagen som lämnat Sverigedemokraterna till förmån för nykomlingarna. Den övriga merparten utgörs av nyrekryterade medlemmar och tidigare företrädare för Sverigedemokratisk ungdom.

 
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.