Yazidisk sjukvårdsanställd kartlade kvinnliga patienters sexvanor

publicerad 25 september 2020
Den yazidiske mannen kartlade kvinnornas sexvanor.

En 32-årig man med yazidisk bakgrund har under tiden som han arbetat extra inom sjukvården i Skåne också passat på att smygläsa journaler om kvinnor från samma folkgrupp och kartlagt dessa för att se om kvinnorna har haft sex innan äktenskapet, fått p-piller utskrivet, gjort abort eller på andra sätt kränkt gruppens heder.

Mannen avslöjades efter att han spridit en skärmdump från en läkarjournal på ett yazidiskt internetforum där han anklagade en av forumets kvinnliga medlemmar för att ha haft utomäktenskapligt sex och vara promiskuös.

I skärmdumpen framgick kvinnans identitet, att hon inte var gift, att hon äter p-piller och att hon gjort en abort. Inlägget anmäldes till polisen och Region Skåne kontaktades därefter om deras anställdes ljusskygga aktiviteter.
När arbetsgivaren började granska mannens sökningar i den interna databasen så fann man att han hade tjuvläst minst 65 journaler till patienter som han själv saknade professionell koppling till eftersom han jobbade på en helt annan avdelning.

– Det var egentligen en slump att han upptäcktes. Hade han inte skickat iväg skärmdumpen så hade kanske det här aldrig uppdagats, säger kammaråklagare Lisa Åberg till Sydsvenskan.

Det framkom att de flesta journalerna tillhörde just yazidiska kvinnor och att mannen också hotat en av kvinnorna med att sprida information om hennes sexuella relationer på internet. Han hade också lagt upp foton på ytterligare en kvinna på en porrsajt.

Vidare hittade polisen planer på att starta upp konton på sociala medier riktade till yazidier runt om i världen med information om de kartlagda kvinnornas sexualliv där syftet skulle vara att skambelägga och stigmatisera dem. Nu ställs mannen inför rätta.

2016 fanns det omkring 6000 yazidier i Sverige. Folkgruppen kommer ursprungligen från Mellanöstern och i Irak bor det omkring 500 000 yazidier och ytterligare några tiotusental i de omkringliggande grannländerna.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!