Wikileaks anmäler Obama inför Sverigebesöket

Wikileaks frontfigur och grundare Julian Assange har polisanmält USA:s president Barack Obama för en stöld som ska ha skett antingen i Sverige eller i Tyskland i september 2010.

publicerad 3 september 2013
- av Osignerad (ingen signatur)

I ett pressmedelande från Wikileaks skriver de att någon av flygplatsmyndigheterna illegalt beslagtog tre bärbara datorer med krypterat innehåll. Innehållet bestod av rapporter om hur USA begått krigsbrott i Afghanistan, rapporterar Expressen.

– Det är nu tid att stå upp för att få slut på Obamas krig mot nationell säkerhetsjournalistik – på hemmaplan och utomlands, säger Julian Assange i pressmeddelandet.

Det gäller tre datorer som beslagstogs av myndigheter från Wikileaks, antingen på flygplatsen Tegel i tyska Berlin eller på Arlanda utanför Stockholm, den 27 september 2010. Det menar Wikileaks i pressmeddelandet.
Wikileaks polisanmälan, som lämnades in på tisdagsmorgonen, sammanstrålar med president Obamas besök i Stockholm som sker på onsdag.

– Svenska myndigheter har nu chansen att visa att ingen, inklusive statstjänstemän, står över lagen, säger Assange.

Polisanmälan ska vara en av fyra planerade anmälningar kring omständigheter som inte varit tidigare kända, skriver Wikileaks i pressmeddelandet, enligt Expressen.

För några veckor sedan polisanmäldes Obama av den svenske överläkaren Gunnar Olofsson – som menade att Obama gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten. 


Liknande artiklar: