Visselblåsaren: ”Sverige lierar sig med en självmordspakt”

Det nya kalla kriget

publicerad 16 maj 2022
- av Markus Andersson

Visselblåsaren Daniel Ellsberg blev världsberömd när han läckte hemliga dokument som avslöjade att amerikanska makthavare tidigt insåg – men höll tyst om att kriget i Vietnam skulle kosta långt fler människoliv än vad man tillkännagivit. Nu varnar han Sverige från att gå med i Nato och kallar militäralliansen för en ”självmordspakt” som hotar att utplåna mänskligheten.

I en intervju med Bonniertidningen Dagens Nyheter konstaterar den nu 91-årige Ellsberg, som själv har en bakgrund som medarbetare vid det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, att Sverige gör bäst i att inte gå med i Nato. Istället bör vi rusta upp den egna försvarskapaciteten och söka allianser och samarbeten med enskilda nationer.

– Kärnvapen är ju hörnstenen i försvarsalliansen. Natos kärnvapendoktrin bygger på att slå till först, ”first use”. Trots vetskapen om att ett fullskaligt kärnvapenkrig skulle orsaka en nukleär vinter som skulle utrota den absoluta merparten av människosläktet. Det är en självmordspakt ni ansluter er till, säger Daniel Ellsberg till tidningen.

Den gamle visselblåsaren menar vidare att om Sverige går med i Nato så allierar man sig med ”de mörka krafterna som sysslar med kapprustning och hotar att utplåna mänskligheten” – istället för att ”stå som en global moralisk pelare”.

– Det rätta ordet är inte suicid (självmord), utan omnicid (allas död), tillägger han.


Den dåvarande krigsanalytikern Daniel Ellsberg blev världskändis när han läckte en samling hemliga militära dokument som i folkmun kom att kallas för ”The Pentagon Papers” och som bland annat avslöjade att USA:s ledning ljög om kriget i Vietnam, utsikterna att vinna detta samt hur många människoliv konflikten skulle kosta.

Dokumenten som först publicerades i New York Times 1971 bedöms ha varit en starkt bidragande orsak till att i USA vända den folkliga och politiska opinionen mot Vietnamkriget.

Ellsberg ställdes senare inför rätta för att ha läckt de hemliga dokumenten men han friades – bland annat eftersom det framkom att amerikanska agenter gjort sig skyldiga till inbrott och illegal avlyssning i syfte att diskreditera visselblåsaren.

Enligt Ellsberg själv planerade CIA också att anlita en grupp kuban-amerikanska agenter för att ”oskadliggöra” honom i samband med att han skulle närvara som talare vid en offentlig sammankomst. Denna plan verkställdes dock aldrig.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.