MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 2 mars 2024

lördag 2 mars 2024

Villkorligt frigiven förbjuds att vistas i två städer

publicerad 15 juli 2022
- av Sofie Persson
Mannen förbjuds bland annat från att besöka sin boendeort Uppsala.

Det första vistelseförbudet har nu spikats i Hovrätten. En 26-åring som nu är villkorligt frigiven förbjuds att besöka två svenska städer på grund av återfallsrisk i brottslighet.

Det var förra året som Kriminalvården införde möjligheten att besluta om vistelseförbud för villkorligt frigivna som står under övervakning. Syftet ska vara att hindra personer att återknyta kontakten med kriminella nätverk och på så sätt minska risken att personen återfaller i brottslighet.

Nu har det första beslutet om vistelseförbud fastställts i Hovrätten, rapporterar Uppsala Nya Tidning. En 26-årig man som blivit villkorligt frigiven förbjuds nu från att vistas i två städer fram till våren 2023. Det gäller Uppsala, där han är boende, samt en annan mellanstor stad.

Enligt polisen har mannen en stor roll i ett kriminellt nätverk och därmed kan återfallsrisken i brottslighet vara stor. Mannen dömdes 2020 till två års fängelse för medhjälp till grov misshandel i samband med en knivattack i Uppsala. 26-åringen kommer att bära fotboja fram till hösten för att kontrollera att han inte bryter mot vistelseförbudet.

Mannens advokat menar att förbudet enbart bidrar till utanförskap och man har överklagat domen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Flykten från New York

RecensionerJan Sundstedt: John Carpenters cyniska syn på mänskligheten tar sig uttryck i vad som kan vara den coolaste polisstat som skådats på vita duken.

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend