Villkorligt frigiven förbjuds att vistas i två städer

publicerad 15 juli 2022
- av Sofie Persson
Mannen förbjuds bland annat från att besöka sin boendeort Uppsala.

Det första vistelseförbudet har nu spikats i Hovrätten. En 26-åring som nu är villkorligt frigiven förbjuds att besöka två svenska städer på grund av återfallsrisk i brottslighet.

Det var förra året som Kriminalvården införde möjligheten att besluta om vistelseförbud för villkorligt frigivna som står under övervakning. Syftet ska vara att hindra personer att återknyta kontakten med kriminella nätverk och på så sätt minska risken att personen återfaller i brottslighet.

Nu har det första beslutet om vistelseförbud fastställts i Hovrätten, rapporterar Uppsala Nya Tidning. En 26-årig man som blivit villkorligt frigiven förbjuds nu från att vistas i två städer fram till våren 2023. Det gäller Uppsala, där han är boende, samt en annan mellanstor stad.


Annonser:


Enligt polisen har mannen en stor roll i ett kriminellt nätverk och därmed kan återfallsrisken i brottslighet vara stor. Mannen dömdes 2020 till två års fängelse för medhjälp till grov misshandel i samband med en knivattack i Uppsala. 26-åringen kommer att bära fotboja fram till hösten för att kontrollera att han inte bryter mot vistelseförbudet.

Mannens advokat menar att förbudet enbart bidrar till utanförskap och man har överklagat domen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.