Vilhelmina måste spara 40 miljoner – föreslår att lägga ner byskola

publicerad 16 april 2019

Vilhelmina kommun blöder ekonomiskt och ska nu spara 40 miljoner kronor de kommande åren. Nedskärningar och möjligtvis en nedlagd byskola är att vänta. Enligt ett kommunalråd beror katastrofresultatet mycket på att Migrationsverket har minskat sitt stöd.

Vilhelmina har ett budgetunderskott på 40 miljoner kronor. Enligt kommunalrådet Annika Andersson (C) beror den ekonomiska situationen på minskande befolkning och lägre skatteintäkter, men framförallt på minskat stöd från Migrationsverket.

– Vi stod plötsligt med en för stor kostym. För mycket personal och lokaler. Nu måste vi spara. Det är fruktansvärt att en statligt myndighet kan göra så här. Det borde finnas några års nedtrappningsersättning, säger Annika Andersson till SVT.

Det blir tufft framöver för kommunen med uppsägningar och neddragningar. Man föreslår även att lägga ner en byskola. Detta har lett till stor oro bland föräldrar till skolbarnen.

Den 31:a december 2018 hade Vilhelmina kommun hade 6752 invånare, varav 568 av dem var utrikes födda.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.