Vårdkris i Stockholm – 950 tjänster försvinner från tre sjukhus

publicerad 27 november 2019
- av Isac Boman

Nedskärningarna kommer att påverka patientsäkerheten och kvalitén på vården, menar en överläkare på Danderyds sjukhus och beskriver det som ”mycket oroande”. Hela 275 läkartjänster omfattas av uppsägningarna.

600 tjänster har redan försvunnit från Karolinska. 200 ska försvinna från Södersjukhuset och Danderyds sjukhus, och ytterligare varsel planeras. Vid sidan av 400 undersköterskor omfattas hela 275 läkartjänster av uppsägningar när totalt 950 tjänster från tre sjukhus i Stockholm ska kapas.

Anledningen till nedskärningarna är ekonomiska problem, där Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har sparkrav på 300 miljoner kronor vardera. Karolinskas underskott för 2019 väntas bli omkring 1,6 miljarder kronor.

Sedan oktober dras även Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus med anställningsstopp och stopp för inhyrning av personal.

Det är mycket oroande. Det kommer att påverka patientsäkerheten och kvalitén på vården, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och överläkare på Danderyds sjukhus.

Han säger även att nedskärningarna kommer att leda till att sjukhusen kan ta emot färre besök och utföra färre operationer.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.