Vänsterextremist dömd till fem år för grovt vapenbrott

publicerad 23 maj 2019

Jonas Linde, 32, kopplas till vänsterextrema grupper och var under flera år anställd som deltidssoldat inom Försvarsmakten. Nu döms han för en vapengömma utanför Jönköping, där han förvarade delar till totalt sex automatvapen. Han döms för synnerligen grovt vapenbrott till fem års fängelse.

Enligt handlingar som ingår i polisutredningen har han varit verksam vid åtminstone fyra regementen och haft titeln ”gruppchef” under övningar. Han har varit verksam inom försvaret sedan 2006 och åtminstone fram till hösten 2017. Det skriver GT. Han åtalades i april vilket Nya Dagbladet då rapporterade om.

Samtidigt har han ingått i den svenska vänsterextrema miljön.

Utredningen ger starkt stöd till att han finns i den autonoma miljön och jag påstår att brottsligheten är ideologiskt motiverad, säger åklagaren Petra Schöniger.

Rätten konstaterar att Linde tillhör den autonoma miljön och att vapnen har koppling till befarade brott i den miljön. Linde skriver själv i ett brev som ingår i förundersökningen: ”som du vet har jag varit kommunist sedan 8 års ålder och arbetat aktivt autonomt sedan ca 2004”.

Jonas Linde kom att kopplas till en vapengömma i en container i Taberg, söder om Jönköping, 2018. Två personer hade enligt polisutredningen gjort inbrott i Lindes container, upptäckt vapnen och larmat polisen.

Polisen beslagtog därefter flera kraftfulla vapen i och runt containern, bland annat en komplett AR-15, ett halvautomatiskt gevär av samma typ som användes vid moskémassakerna i Nya Zeeland.

Där fanns vidare andra vapendelar till fyra AR-15-vapen samt delar till ett halvautomatiskt gevär av typen AR-10 som är av grövre kaliber. I containern hittades även peruker och polisuniformer. Linde har förklarat att han ägnade sig åt ”socialantropologiska studier” och förnekade brott.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.