Valmyndigheten visar upp förslag på nya valsedlar

publicerad 29 juni 2023
- av Sofie Persson
Vissa menar att en enhetsvalsedel kan förhindra valfusk.

Valmyndigheten har presenterat nya förslag på enhetsvalsedlar, det vill säga att man har en valsedel för alla partier. Myndigheten menar att det skulle minska ”utmaningarna” och göra valprocessen smidigare i framtiden.

På Valmyndighetens seminarium i Almedalen diskuterades behovet av en översyn av valsedelssystemet. Exempelvis tog man upp de problem som förekom under förra årets val där avskärmningen av valsedlar ledde till långa köer under valdagen.

Nuvarande system med många valsedlar är svårt för väljare att förstå och för med sig stora utmaningar och risker vad gäller till exempel logistik, säkerhet och tillgänglighet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Med det som bakgrund presenterade man därmed ett förslag på hur nya valsedlar skulle kunna se ut. Förslaget innebär att man frångår att partier har sina egna valsedlar och att man istället inför så kallade enhetsvalsedlar, med andra ord en gemensam valsedel för alla partier. Där ska man sedan kunna kryssa i det parti man vill rösta på och om man vill personrösta kryssar man in numret på den kandidat man vill rösta på.

Med sådana valsedlar menar Valmyndigheten att röstningen kommer att gå smidigare och att en ytterligare fördel blir att det inte behövs kuvert, då man kan vika valsedeln direkt.

Vissa menar också att en sådan valsedel exempelvis förhindrar valfusk eftersom man inte kan glömma att lägga ut partiers valsedlar.

 

Förslaget har däremot fått kritik från bland andra Aftonbladets Anders Lindberg som menar att det ”ser rörigt ut”.

Valmyndigheten menar att man fortfarande arbetar på olika lösningar i framtiden.

Det är inte en färdig lösning som vi presenterar idag, men det är ett konkret förslag på hur nya valsedlar i Sverige skulle kunna se ut och som med enkla medel skulle kunna förfinas och utvecklas, säger Nyqvist.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!