Våldtäkt på fängelse – kvinnlig fängelsepräst våldtagen

publicerad 28 januari 2019

Polisen utreder en misstänkt våldtäkt på ett av landets fängelser. En kvinnlig fängelsepräst skall ha våldtagits av en fånge den 13 december. Anstaltsledningen och kyrkan ser ingen anledning till att dra in besöken av präster på anstalten efter det inträffade. Den misstänkta fången isolerades för en kort tid efter den misstänkta våldtäkten, men sitter nu på vanlig avdelning.

En man i 50-årsåldern misstänks för våldtäkt på en kvinnlig fängelsepräst vid en av landets kriminalvårdsanstalter. Den misstänkta gärningsmannen är intagen, och dömd för flera olika grova brott till 4,5 års fängelse. När fängelseprästen besökte anstalten skall den intagna mannen ha utsatt henne för ett sexuellt övergrepp som betraktas som våldtäkt.

Händelsen ägde rum vid ett av landets högst säkerhetsklassade anstalter. Övergreppet skall ha skett den 13 december, och anmäldes av fängelseprästen drygt en vecka efter den misstänkta våldtäkten. Polisen utreder nu händelsen som misstänkt våldtäkt.

Den misstänkta fången är sedan tidigare dömd för misshandel av en medfånge på anstalten, och fick då sitt fängelsestraff utökat med 15 månader, uppger Aftonbladet. Anstaltsledningen och Sveriges kristna råd avser fortsätta med besöken av fängelsepräster på den aktuella anstalten.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.