Våldsamt nigerianskt gäng etablerar sig i Sverige

publicerad 23 juli 2019
- av Isac Boman

Det multikriminella nigerianska gänget Black Axe som ligger bakom hundratals mord håller på att etablera sig i Sverige. Gruppen är ökänd för att vara mycket våldsam och sysslar bland annat med tung narkotikasmuggling.

Flera personer som bedöms tillhöra den kriminella grupperingen sitter just nu häktade i Göteborg för att ha smugglat kokain och heroin. Det handlar om 17 personer, framför allt om nigerianska medborgare men också personer från Sierra Leone, Nederländerna och Litauen.

Det handlar om väldigt stora mängder narkotika och tillslag på olika platser i Europa, säger Anna Svedin, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till Göteborgsposten.

Gänget har också etablerat sig i Kanada och Italien där de bland annat sysslat med bedrägerier, narkotikasmuggling och trafficking. Gruppen som började som en politisk universitetsrörelse med pan-afrikanska ideal är numer en fruktad kraft i Nigeria där man ligger bakom hundratals mord i landet, men också kidnappningar och våldtäkter, skriver Vice.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.