Våg av rån mot förmögna skrämmer bort människor från Sverige

publicerad 4 oktober 2019

Det tycks vara fritt fram att råna rika människor i Stockholm, skriver Christoffer Jarnvall i en ledare. Under de senaste åren har vi sett ett antal uppseendeväckande fall, bland annat rån av dyra klockor. En ansenlig födkrok för otaliga kringstrykande kriminella, tydligen. Och polisen verkar vara maktlös.

Dagens Industri har skrivit om detta och Svenskt Näringslivs VD hade i dagarna ett debattinlägg, som berörde konsekvenserna av en fri brottslighet som polisen inte verkar kunna göra något åt.

DI skriver:

Niklas är på väg ur sin bil på Östermalm när han får syn på två personer på andra sidan gatan som stirrar på honom. Han får direkt en dålig magkänsla. Tio sekunder senare får jag en pistol mot tinningen. De skriker att de tänker döda mig om jag inte lämnar ifrån mig klockan och bilen, berättar rånoffret artikeln.

Fram till början av september i år har det skett 175 rån och rånförsök, där exklusiva klockor har varit bytet. Bara under 2018 var antalet klockrån 79. En ny, lukrativ business för rånarligor.

Allt fler pratar om att flytta från Sverige. Nu är det inte längre skatter som skrämmer iväg folk utan möjligheten att istället skaffa sig trygghet utomlands.

Jag älskar Sverige, men att jag kommer bo kvar här på sikt har jag väldigt svårt att se, säger rånoffret Niklas i DI:s reportage.

Och Svenskt Näringslivs VD varnar för att brottsligheten gör att duktiga människor flyttar iväg – men också för att rekryteringen utifrån fallerar. Vem vill bo i ett närmast laglöst samhälle – där det dessutom är svårt att hitta bra skolor till barnen?!

Detta är ett stort problem. När de närande flyttar försvinner också underlaget för socialförsäkringssystemet. Vi har bara sett början, var så säkra. För även om regeringen tjatar om ökade anslag till polisen, lär vi inte se resultat än på många, många år. I bästa fall.

Under tiden tar gangsters över allt mer av vårt samhälle och de som blir kvar förbereder sig på självförsvar. Vi är ett steg närmare ett allas krig mot alla. Det är oerhört allvarligt och tyvärr självförvållat. Och parallellt med detta packar folk – samhällsbärarna – och flyttar.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.