Utvisningsdömd terrorist bor kvar i Sverige – lever på bidrag

publicerad 10 februari 2021
- av Per Nordin
2017 greps mannen av den nationella insatsstyrkan efter en attack mot krogen 19hundra i Ängelholm.

2018 dömdes en syrisk man för ett uppmärksammat iscensatt terrordåd i Ängelholm. Han dömdes till utvisning för dådet, men utvisningen ”kunde inte verkställas” och han bor därför kvar Sverige. Nu har mannen dömts igen, denna gång för att ha struntat i att anmäla sig hos polisen.

Det var i oktober 2017 som mannen, som är i 20-årsåldern, attackerade krogen 19hundra i Ängelholm i nordvästra Skåne. Han var iklädd en traditionell muslimsk särk och skanderade ”allahu akbar” samtidigt som han kastade bombattrapper genom krogens rutor. Två gäster skadades av glassplitter. Under dådet bar mannen även en attrapp av ett bombbälte.

Dådet fick sitt slut då mannen greps av nationella insatsstyrkan, som även försökte desarmera hans ”bombbälte” med hjälp av en bombrobot. I mannens mobiltelefon hittades tusentals bilder med islamistiska motiv, bland annat propaganda från Islamiska staten och filmer av halshuggningar.

Året därpå, 2018, dömdes han till ett och ett halvt års fängelse för misshandel, grovt olaga hot, skadegörelse, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen. Han dömdes även till utvisning.

I samband med en utredning hos Migrationsverket några dagar efter dådet uppgav mannen själv att han sympatiserade med Islamska staten. I en försvarsförhandling i mars 2018 sade han dessutom att han var beredd att begå nya brott och skada människor om han inte fick resa tillbaka till Syrien.

Redan i augusti 2019 var syriern dock åter ute i samhället. Utvisningen har inte verkställts med hänvisning till säkerhetsläget i Syrien – trots att situationen där stabiliserats så till den grad syriska regeringen själv arbetar för att få människor att återvända till landet. Mannen bor kvar i Ängelholm och lever på socialbidrag, rapporterar Fria Tider.

Han har återigen blivit dömd, denna gång för ett ringa brott. Mannen är skyldig att fem gånger i veckan anmäla sig hos polisen, något som han struntat i vid flera tillfällen. Straffet blev dagsböter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.