Utrikespolitiska institutet: TV4:s påstådda myndighetsrapport om rysk hotbild helt felaktig

publicerad 9 april 2017
Lena Jonsson t.h vid Utrikespolitiska institutet bekräftar att TV4 hittat på uppgifter om en myndighetsrapport om en rysk hotbild

Att Ryssland skulle bedriva aktiv påverkansverksamhet mot Sverige rapporterar flera medier flitigt, bland annat TV4. Men stämmer hotbilden? Granskning Sverige hittar flera rena felaktigheter i sin granskning av mediebilden.

I Granskning Sveriges reportage framkommer bland annat att TV4 i ett reportage ifrån den 7 februari hittat på att Utrikespolitiska institutet släppt en rapport om rysshotet, när Utrikespolitiska institutet överhuvudtaget inte släpper rapporter av det slaget.

Granskning Sveriges reporter:

– Så TV4 ljuger då när dem säger att det är en rapport ifrån Utrikespolitiska institutet?

– Ja det är helt fel, vi gör inga rapporter. Jag vet inte varför tidningarna skrev att det är en rapport ifrån Utrikespolitiska institutet. Det finns inga rapporter ifrån Utrikespolitiska institutet av kollektivt slag, säger Lena Jonsson, forskare på Utrikespolitiska institutet.

TV4 hade bland annat kontaktat en före detta praktikant som  överhuvudtaget inte har någon anställning vid myndigheten och låter honom uttala sig om en studie som inte myndigheten står bakom.

När Granskning Sverige vidare kontaktar David Lindahl, IT-säkerhetsforskare på FOI som också intervjuas av TV4 i inslaget, poängterar han att TV4 klippte bort delar av intervjun med honom där det framgår tydligare vad det handlar om. TV4 framställer det i sitt reportage som att ryska underrättelseofficierar arbetar med att kontakta barn till viktiga svenska politiker och andra för att få dem att lämna ut känslig information. Men enligt Lindahl har aldrig någon hävdat att dessa operation kommer alls ifrån Ryssland, utan främmande makt i allmänhet. Det finns inte heller några belägg att de aktuella hoten skulle riktas mot Sverige, utan avsåg egentligen industrispionage kopplat till Nato.

TV4 antyder flera gånger i sitt reportage att påverkansoperationer kommer ifrån Ryssland utan att kunna belägga det en enda gång. Granskning Sverige visar i sitt reportage att uppgifterna ifrån TV4 inte alls stämmer.

 

Se Granskning Sverige granskning av TV4 och det påstådda rysshotet här:
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.