Utländska röster om valutgången

Söndagens riksdagsval uppmärksammades stort av såväl inhemsk som utländsk media. Här är några citat från internationella nyhetsmedier om det svenska valet.

publicerad 16 september 2014
Stefan Löfven håller sitt segertal på socialdemokraternas valvaka

”Socialdemokraterna har blivit valets segrare efter en motreaktion från väljarna mot skattesänkningar och en nertrimmad välfärd av högerregeringen. De ställs dock inför utmaningar om att bilda en stark koalition då man inte lyckades få majoriteten av rösterna”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

”De vänsterinriktade socialdemokraterna fick 31 procent, en liten ökning jämfört med förra valet för fyra år sedan, men samtidigt ses det som ett katastrofresultat och har startat en strid om ledarskap inom partiet. Miljöpartiet, Socialdemokraternas troliga koalitionsparter, fick mindre än sju procent och erkände att målet att bli Sveriges tredje största parti istället gick till de på högerkanten”, skriver New York Times.

”Undersökningar visar att cirka 40 procent av svenskarna vill minska invandringen. Sverigedemokraterna är dock det enda riksdagsparti som vill dra åt svångremmen. De andra partierna ser det som sin moraliska plikt att hålla Sveriges gränser öppna för flyktingar som flyr från krig och fattigdom”, skriver The Independent.

”Samtidigt som valet är många svenskar oroliga över hur den nuvarande högeralliansregeringen har underminerat välfärdssystemet, genomfört skattesänkningar, skärt ner på socialbidragen och privatiserat statliga bolag”, skriver RT.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.