Uppgifter: Rapport som sågade Sveriges gränskontroll mörkades inför valet

publicerad 19 september 2018
- av Alexander Almqvist

Den så kallade Schengenrapporten, som visade att Sverige har bland Europas sämsta gränskontroller, mörkades inför valet, enligt uppgifter i media.

Schengen-inspektörer besökte Sverige 2017 och intervjuade gränspoliser i landet. Resultatet sammanställdes i en sekretessbelagd rapport Evaluation of Sweden in the field of management of the external border som Kvällsposten fick ta del av först nu.

Rapporten, som ännu inte publicerats, konstaterar att kontrollanterna i många fall saknar kunskap för att kunna upptäcka falska pass, att gränskontrollerna är dåligt bemannade, att arbetsmetoderna är felaktiga och att gränspoliserna saknar rätt utbildning.

Flera gränspoliser uppger för Kvällsposten att polisledningen ville att rapporten skulle mörkas inför valet då den kunde vara ”politiskt känslig”.

Jag satt i möte när polismästaren Liselotte Ström sade att rapporten är politisk känslig och att den därför skulle undanhållas tills valet var genomfört, säger en gränspolis som Kvällsposten talat med.

Liselotte Ström, chef för gränspolisenheten i Stockholm, säger till Kvällsposten att hon inte sagt att rapporten skulle vara ”politiskt känslig”. Däremot menar hon att det är Justitiedepartementet som bestämmer när rapporten ska släppas.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.