Inrikes

Uppgifter: Rapport som sågade Sveriges gränskontroll mörkades inför valet

Den så kallade Schengenrapporten, som visade att Sverige har bland Europas sämsta gränskontroller, mörkades inför valet, enligt uppgifter i media.

Schengen-inspektörer besökte Sverige 2017 och intervjuade gränspoliser i landet. Resultatet sammanställdes i en sekretessbelagd rapport Evaluation of Sweden in the field of management of the external border som Kvällsposten fick ta del av först nu.
Rapporten, som ännu inte publicerats, konstaterar att kontrollanterna i många fall saknar kunskap för att kunna upptäcka falska pass, att gränskontrollerna är dåligt bemannade, att arbetsmetoderna är felaktiga och att gränspoliserna saknar rätt utbildning.

Flera gränspoliser uppger för Kvällsposten att polisledningen ville att rapporten skulle mörkas inför valet då den kunde vara “politiskt känslig”.

Jag satt i möte när polismästaren Liselotte Ström sade att rapporten är politisk känslig och att den därför skulle undanhållas tills valet var genomfört, säger en gränspolis som Kvällsposten talat med.

Liselotte Ström, chef för gränspolisenheten i Stockholm, säger till Kvällsposten att hon inte sagt att rapporten skulle vara “politiskt känslig”. Däremot menar hon att det är Justitiedepartementet som bestämmer när rapporten ska släppas.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!