MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 13 april 2024

lördag 13 april 2024

Uppdrag granskning fälls av Granskningsnämnden för arab-kritiskt uttalande

publicerad 31 oktober 2018

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Granskningsnämnden fäller Uppdrag Granskning för en intervju med en granne till terroristen Rakhmat Akilov.

I ett inslag av Uppdrag granskning från den 25 april lät SVT-programmet en kvinnlig granne till terroristen Rakhmat Akilov kommit till tals. Detta skulle man inte ha gjort enligt Granskningsnämnden – som styr under Myndigheten för press, radio och tv – som menar att hon gett uttryck för felaktiga åsikter och därför borde ha tillrättavisats eller stoppats. Granskningsnämnden skriver i sitt beslut:

I programmet intervjuades en person som gav uttryck för en uppenbart kränkande syn på personer av arabiskt ursprung. Att detta kränkande uttalande förekom och lämnades okommenterat gör att nämnden fäller inslaget”, skriver Granskningsnämnden.

Vad som varit “uppenbart kränkande” är att grannen sagt att hon inte vill ha kontakt med araber. Intervjuaren ifrågasatte att Akilov skulle ha varit arab, men borde alltså enligt Granskningsnämnden ha ifrågasatt vad grannen känner eller helt och hållet censurerat det invandringskritiska uttalandet. Intervjun lät så här:

Granne:
Jag sa ‘Nej, tack!’ Jag går. Jag vill inte kontakt i alla fall med, med arabiska. Jag orkar inte, jag är trött på folket.

Reportern:
Men han var inte arab?

Granne:
Ja, jag vet inte, det är samma skitjävel.

Granskningsnämnden har vid ett flertal tillfällen fällt inslag som varit neutrala och sakliga, vilket i vissa fall hotar ”demokratin”. I nämnden sitter en ordförande och sex ledamöter, samtliga är utsedda av regeringen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend