MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Universitetslektor Thomas Nygren konfronterad under Almedalsveckan

Almedalsveckan 2021

publicerad 13 juli 2021
- av Markus Andersson

I samband med årets Almedalsvecka frågades universitetslektorn Thomas Nygren ut av journalisten Robert Rosenkvist när han bland annat tar ställning för ett narrativ om invandringens konsekvenser. Nya Dagbladet kan nu som första mediesajt publicera en exklusiv inspelning från det som utspelades bakom kulisserna efter att man avbrutit det officiella seminariet.

Mellan 4-7 Juli hölls årets upplaga av Almedalsveckan. Detta året anordnades en digital version av den vanligtvis fysiska tillställning som tidigare hållits i Visby. Digitaliseringen av de seminarier som hölls skapade en unik möjlighet att spela in innehållet, något som utnyttjades av frilansjournalisten Robert Rosenkvist som anslöt sig till seminariet Är nyheter att lita på?

Under seminariet gjorde Nygren en rad anmärkningsvärda uttalanden, till exempel att det är ett problem om människor förlitar sig på sig själva och menar att man istället behöver ta hjälp av tekniska hjälpmedel och internationell lagstiftning för att veta vad som är sant och kom med påståendet att ”det är en falsk berättelse att invandringen gör det dåligt att leva i Sverige” (14:35 Är nyheter på nätet att lita på? VA i Almedalen 2021).

 

När de allmänna seminariedeltagarna får komma till tals ifrågasätter Rosenkvist varför de etablerade mediesajterna inte tillhandahåller kommentarsfält samtidigt som de alternativa mediesajterna gör det. Nygren ger inga tydliga svar på de frågor Rosenkvist ställer utan svävar mellan vad som kan uppfattas som ett demokratiskt interaktivt perspektiv och ett mer antidemokratiskt perspektiv. Nygren påstår att diskussioner är bra, men inte om det som han menar att vetenskapsmännen är överens om (30:31 Är nyheter på nätet att lita på? VA i Almedalen 2021).

 

 

Mot slutet av samtalet förändrar Nygren sitt kroppsspråk och börjar stamma när Rosenkvist ifrågasätter uttalandet om att det är en “falsk berättelse att invandringen gör det dåligt att leva i Sverige”. Nygren vill inte svara på frågan utan väljer istället att berätta mer generellt om hur vinklad kommunikation och cherry-picking fungerar. När Nygren får kritiska följdfrågor kommer rycker programledaren Cissi Billgren Askwall in och avslutar seminariet (59:28 Är nyheter på nätet att lita på? VA i Almedalen 2021).

 

 

Diskussionen avslutas dock inte då Rosenkvist startar en egen inspelning och fortsätter att fråga ut Nygren.

 

Eftersnack Robert Rosenkvist vs Thomas Nygren.

 

Hela den officiella inspelningen från seminariet kan ses här.

 


Anser du att programledaren Cissi Billgren Askwall gjorde ett bra jobb med att ställa kritiska frågor till Thomas Nygren eller skulle du hellre vilja se Robert Rosenkvist som programledare för Vetenskap och Allmänhet på framtida seminarier? Tyck till i kommentarsfältet!

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend