Ungsvenskarnas talesman: ”Återvandring ingen stötesten i vår politik”

publicerad 18 februari 2022
- av Jan Sundstedt
Tobias Andersson.

Ungsvenskarnas talesman Tobias Andersson menar nu att återvandringsfrågan ur det sverigedemokratiska ungdomsförbundets synvinkel är att betrakta som en politisk detalj.

Det är inte på något sätt en stötesten i vår politik, säger Andersson i intervjuprogrammet Dialogiskt.

Andersson fortsätter i programmet att tona ned återvandringsfrågan och menar att den inte borde uppmärksammas i lika hög utsträckning som den hittills gjorts.

Jag tror det är en väldigt laddad fråga som får mer medialt utrymme än vad den riktigt förtjänar, menar han.

Ungsvenskarnas talesman förklarar att man från ungdomspartiets synvinkel med återvandring framförallt åsyftar att verkställa redan beslutade utvisningar av de omkring 10 000 personer som utvisats årligen av myndigheterna i Sverige, men sedan gått under jorden.

Den typen av personer ska naturligtvis utvisas enligt oss. Vi anser inte att de har någon legal rätt att vara i Sverige, de har per definition ingen rätt att vara här.

Det är ju vad det handlar om snarare än att en person går till jobbet varje dag, det är ju tvärtom, fortsätter Andersson.

Han tillägger samtidigt att man från sverigedemokratiskt håll i återvandringspolitiken fortfarande även inkluderar en tanke om att bistå personer att återvända till sina hemländer i den mån situationen i dessa länder har förbättrats.

Sedan har vi en grupp som sköter sig men som kanske har en ambition att återvända, som flydde en krigshärd och där det kanske var politiskt förtryck i hemlandet men som nu skulle kunna utgöra viktiga stöttepelare i att bygga upp länderna de en gång lämnade – det ska vi inte heller glömma bort, fortsätter Andersson.

I praktiken talar han i sammanhanget om att öka det befintliga återvandringsbidraget och bistå med andra insatser för att underlätta etableringen för återvandrande.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.