MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Unga och äldre kan bo tillsammans

publicerad 6 maj 2017
Åkers kanal, Österåkers kommun

Som myndig kan du få en lägenhet på ett äldreboende i din kommun för reducerad hyra eller helt gratis – om du är villig att hjälpa de gamla cirka 30 timmar, föreslår oppositionen i Österåkers kommun.

Hjälpen kan handla om promenader, att lösa tekniska problem, att laga mat ihop eller att bara samtala. Kommunen har över 4 000 i sin bostadskö och trots att det byggs bostäder tar det flera år att komma över en hyreslägenhet. Däremot kan det finnas lediga platser på äldreboenden.

Det byggs två nya äldreboenden i kommunen, och jag tror att det kommer att finnas lägenheter och rum över. Det vore fantastiskt om några av dessa kunde gå till de unga, säger 90-åriga Evy Franzén.

Det är oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) som lagt motionen men även Moderaternas ledare är positiv till förslaget.

– Funderar på hur man kan lösa det rent juridiskt med subventionerat boende mot lättare hjälpinsatser, säger Michaela Fletcher (M)

Centerpartiet i Åre kommun
har tidigare föreslagit en liknande lösning, och boendeformen har prövats och utvecklats i både Nederländerna och Finland. I Finland är konkurrensen stor för att komma åt en av dessa lägenheter, och i flera finska städer bor numera unga och äldre under samma tak, rapporterar SVT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend